Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Africa de Sud: BRICS se va concentra asupra eliminării dependenţei de dolar

În timpul Summit-ului de la Johannesburg de săptămâna aceasta, liderii ţărilor BRICS vor discuta modalități de a elimina dependența de dolarul american.
Sputnik
BUCUREŞTI, 22 aug – Sputnik.În timpul Summit-ului de la Johannesburg de săptămâna aceasta, liderii ţărilor BRICS vor discuta modalități de a elimina dependența de dolarul american, a declarat președintele sud-african, Paul Mashatile.
Blocul, compus din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, a aplicat mai multe măsuri pentru reducerea cotei dolarului în tranzacţiile reciproce, prin stimularea plăților în monedele membrilor.
„Astăzi lumea ia în considerare acest bloc, deoarece este o temă principală în discursul global [reducerea dependenței de dolar]. Nu suntem aici pentru a concura cu Occidentul. Ne dorim locul nostru în afacerile globale”, a spus Mashatile către liderii de afaceri din țările BRICS, la Summit-ul de la Johannesburg, potrivit RT.
Membrii blocului au promovat ideea creării unei monede comune pentru comerțul între membri.
De asemenea, se aşteaptă ca ţările BRICS, care reprezintă în prezent 40% din populația lumii și aproape o treime din economia globală, să discute despre includerea de noi membri în grup.
Un bloc extins ar reprezenta aproximativ jumătate din producția globală până în 2040, însemnând o pondere dublă faţă de cea a Grupului celor Şapte (G7), cuprinzând cele mai dezvoltate țări din lume, potrivit estimărilor Bloomberg Economics.
Al 15-lea Summit BRICS are loc la Johannesburg, Africa de Sud, între 22 și 24 august. Peste 20 de țări au solicitat oficial aderarea la BRICS, iar altele și-au exprimat interesul în acest sens. În ultimele luni, mai multe țări, inclusiv Argentina, Algeria, Egiptul și Turcia, au spus că ar putea fi interesate de calitatea de membri ai BRICS.