Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Țările din UE reduc consumul de gaze

Importurile de gaz prin conducte de către bloc au scăzut cu 20% în iunie faţă de anul trecut, potrivit Forumul Ţărilor Exportatoare de Gaze.
Sputnik
BUCUREŞTI, 18 iul – Sputnik. Consumul de gaze naturale de către statele membre ale UE a scăzut, importurile de combustibil prin conducte totalizând 11,6 miliarde de metri cubi (bcm) în iunie, însemnând o scădere de 20% în termeni anuali, a menţionat Forumul Ţărilor Exportatoare de Gaze (GECF), în raportul său lunar.
Raportul publicat duminică a arătat că, în prima jumătate a anului 2023, consumul de gaz de către Uniunea formată din 27 de membri a scăzut cu 10% în termeni anuali, ajungând la 178 bcm. În general, livrările de gaze prin conducte către UE au scăzut cu 34%, la 76,7 bcm, ca urmare a reducerii importurilor din Rusia și Norvegia.
„Acest declin se atribuie în primul rând producției în creștere de energie eoliană și energie solară, ceea ce a dus la o scădere a dependenței de gaz pentru generarea de energie electrică. În plus, implementarea în continuare a regulamentului UE, care promovează o reducere voluntară de 15% a cererii de gaz de la 1 aprilie 2023 până la 31 martie 2024, a afectat consumul de gaz în UE”, a declarat GECF în raport, citat de RT.
Potrivit raportului, cererea în sectorul industrial nu s-a recuperat pe deplin față de anul trecut, în ciuda scăderii recente a prețurilor la gaze.
Producția de energie electrică pe bază de gaz în UE a scăzut cu 17% în termeni anuali, în timp ce producția totală de energie electrică a scăzut cu 7%, ajungând la 182 terawatt-ore (TWh). În plus, a avut loc o scădere semnificativă de 39% a generării de energie electrică pe bază de cărbune.
UE acoperea anterior aproximativ două cincimi din nevoile sale de gaze din importurile de energie rusească. Anul trecut, statele membre au convenit să reducă în mod voluntar consumul de gaze cu 15% din august 2022 până în martie 2023. Acordul a fost prelungit pentru încă 12 luni.
Totuşi, potrivit Biroului European de Mediu, doar 14 din 27 de state ale UE au adoptat măsuri obligatorii de reducere a consumului de energie.
Cinci din cele 14 – Germania, Franța, Italia, Spania și Portugalia – se relatează că au reprezentat 60% din scăderea cererii, în timp ce Bulgaria, Letonia și România au fost singurele state membre care nu au implementat nicio reglementare de economisire a energiei. Acest lucru a fost parțial atribuit cererii deja scăzute de gaz în aceste țări.
Experții în energie au menţionat că iarna blândă din 2022 au ajutat statele membre ale UE să consume mai puțină energie, în timp ce prețurile ridicate au determinat reducerea producției în industriile cu utilizare intensivă de energie.
Editoriale
Șantajul nu va întoarce acordul cerealier