Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Se prăbușește o industrie vitală a României: efectivele de porcine, tot mai puține

Doar trei state europene au mai puțini porci decât România, țară unde efectivele de porcine au scăzut și în 2022 cu aproape 291000 de capete. Care este situația la momentul de față.
Sputnik
BUCUREȘTI, 17 iul - Sputnik. Numărul de porci din România a început să scadă o dată cu anul 2013, ajungând, la finalul lui 2022, la numai 3,3 milioane de capete.
Numai într-un an, ( 2022 vs 2021) efectivele au scăzut cu aproximativ 291.000 de capete, adică cu 8% dacă analizăm numărul total de porcine şi cu 4,7% dacă ne uităm la efectivul matcă (scroafe de prăsilă), scrie economica.net.
Iar față de 2006, spre exemplu, numărul de capete este aproape la jumătate – România are doar 48,9% din efectivele lui 2006.
Cât despre greutatea animalelor destinate sacrificării pentru consum, aceasta a scăzut anul trecut cu 11,5%, până la 438.000 de tone.
Trendul nu este însă același și la celelalte categorii de animale unde au existat fluctuații, iar în majoritatea anilor analizați s-au raportat creșteri.
Comparativ restul statelor europene, din punct de vedere al densității la 100 de hectare de teren, doar Slovacia, cu 28,7 porci la 100 de hectare, Litianua, cu 22,6 capete la 100 de hectare și Bulgaria cu 14,7 capete la 100 de hectare stau mai rău decât România.
România are 40,5 capete la fiecare 100 de hectare de teren fiind al nouălea stat european după Spania, Germania, Franța, Danemarca, Olanda, Polonia, Italia şi Belgia în ceea ce privește efectivele totale.
Spre comparație, Spania are 34 de milioane de capete, adică de 10,3 ori mai mult decât România, iar raportat la suprafață deține 290,4 capet la hectar.
Aceasta în contextul în care doar o treime din necesarul de consum local este asigurată din producție locală.
Datele făcute publice de Institutul Național de Statistică al României arată că peste 61% dintre porci sunt crescuți în exploatații agricole fără personalitate juridică, adică în gospodării ale populației cu peste 100 de porcine. La nivel național sunt aproximativ 50.000 de exploataţii agricole în care sunt crescuți porci, vite, oi, capre, păsări.
În 2015, spre exemplu, ponderea exploatațiilor de porci fără personalitate juridică era de 63%.
Cât despre zonele în care există cele mai mari producții, în Bihor, Arad, Timiș, Teleorman și Neamț, se sacrifică porci cu greutatea totală în viu de peste 20.000 de tone de carne pe an.
Industria porcinelor din România a avut de suferit nu doar din pricina politicilor publice, cât și din cauza pestei porcine africane care a decimat fermele mari.
Cum un necaz nu vine niciodată singur, pesta porcină africană a venit într-un moment în care industria creșterii porcilor oricum era în declin.
Economie
Autoritățile moldovene încearcă să încurajeze consumul de produse locale