Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Comisia Europeană nu va primi suplimentarea bugetului cerută ”pentru Ucraina”

Deși, oficial, doar Ungaria se opune măririi bugetului UE în favoarea regimului de la Kiev, în fapt majoritatea statelor mari din UE se arată reticente.
Sputnik
BUCUREȘTI, 13 iul -Sputnik. Germania, Austria, Olanda şi statele scandinave membre ale UE s-au arătat luni reticente la reuniunea Consiliului Afaceri Generale faţă de creşterea contribuţiilor la bugetul multianual al UE cerută de Comisia Europeană, şi au cerut în schimb reorientarea unor programe, precum cele din politica de coeziune, în revizuirea bugetară avută în vedere de Bruxelles, respinsă de asemenea de Polonia şi Ungaria după ce Comisia le-a blocat accesul la fonduri, relatează agenţia EFE conform Agerpres.
Oficial, doar Ungaria s-a opus suplimentării fondului financiar destinat Ucrainei, dar celelalte state au spus că nu văd necesară suplimentarea financiară a bugetului, deși au aplaudat creșterea cheltuielilor pentru regimul Zelenski.
Negocierile vor continua în lunile următoare, dar acestea vor fi marcate de opoziţia Germaniei, Austriei, Olandei şi ţărilor nordice de a alimenta bugetul comunitar cu sumele cerute de Comisia Europeană.
Internațional
Pericol pentru agricultura românească
Propunerea acesteia din urmă, potrivit Berlinului, „merge mult dincolo” de acoperirea unor cheltuieli „la care nu se poate renunţa”. La fel consideră şi Suedia, care de exemplu nu vede necesitatea creşterii finanţării pentru programe precum STEP (platforma de investiţii în tehnologii curate) şi estimează că pentru astfel de programe pot fi reorientate resurse din alte capitole ale bugetului comunitar.
Pentru o astfel de realocare a resurselor pledează şi Finlanda, în timp ce Danemarca avertizează că „redeschiderea delicatului acord asupra cadrului financiar multianual nu este o modalitate bună de a avansa”, aceasta riscând să conducă la negocieri îndelungate.
Şi Austria a apreciat că bugetul multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027, aşa cum este el în prezent, ar trebui să fie suficient pentru gestionarea „restructurărilor şi provocărilor bugetare”.