Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Președintele chinez a avertizat cu privire la „revoluțiile colorate”

Membrii Organizației de Cooperare de la Shanghai trebuie să se opună încercărilor din exterior de a organiza revolte, a declarat marți președintele chinez.
Sputnik
BUCUREŞTI, 5 iul – Sputnik.Membrii Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO) trebuie să se opună încercărilor din exterior de a organiza revolte, a declarat marți președintele chinez Xi Jinping, într-un discurs la summitul virtual al SCO.
„Este necesar să ne opunem categoric oricăror încercări de interferenţă din exterior și de declanşare de revoluții colorate sub orice pretext”, a subliniat Xi, citat de RT.
De asemenea, în timpul discursului său, liderul chinez a criticat practica impunerii de sancțiuni fără aprobarea ONU și a îndemnat membrii SCO să-și intensifice comerțul în monede naționale.
Organizația de Cooperare de la Shanghai este o organizație eurasiatică politică, economică și de securitate, care reunește China, Rusia, India, Kazahstan, Kârgâzstan, Pakistan, Tadjikistan și Uzbekistan.
În prezent, este cel mai mare bloc regional din lume în ceea ce privește aria geografică și populația. SCO a fost extinsă și mai mult în timpul actualului summit, odată cu includerea oficială a Iranului.
Internațional
China îl avertizează pe Blinken cu privire la alegerile din Taiwan
Xi s-a declarat de mai multe ori împotriva așa-numitelor „revoluții colorate”. La sfârșitul anului trecut, el a afirmat că Beijingul se „opune categoric” încercărilor de „subminare a vieții pașnice a oamenilor” sub pretextul protejării drepturilor omului.
Termenul „revoluție colorată” a fost folosit în principal pentru a descrie revoltele din statele post-sovietice, care au scopul de a răsturna guvernele care se opun intereselor SUA și ale aliaților săi, dar a fost aplicat și în cazul țărilor din afara regiunii. Majoritatea revoltelor au implicat un grad mare de sprijin din partea ONG-urilor finanțate de SUA și a agențiilor americane de informații.
Revoluția trandafirilor din Georgia din 2003 și revoluția portocalie din Ucraina, care a avut loc un an mai târziu, sunt două dintre cele mai cunoscute exemple.