Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Eurobarometru: optimism moderat față de moneda Euro

Cu cât se apropie de momentul trecerii la moneda unică europeană, optimismul cetățenilor din statele UE ce nu au adoptat încă euro, scade. Aceasta pare a fi concluzia unei cercetări sociologice de tip Eurobarometru.
Sputnik
BUCUREȘTI, 5 iul -Sputnik. Un sondaj realizat în aprilie 2023 în cele șase state membre din afara Zonei Euro care s-au angajat legal să adopte moneda euro, și anume: Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România și Suedia, indică un fenomen interesant: cu cât se apropie deadline-ul trecerii la Euro, cu atât crește neîncrederea în moneda europeană.
Conform sondajului, majoritatea respondenților (58%) susțin adoptarea euro și consideră că introducerea monedei euro ar avea consecințe pozitive pentru țara lor (53%) și pentru ei personal (56%).
România, departe de acest obiectiv, al trecerii la euro, are un procent de încredere în moneda UE în proporție de 71%. În același timp, Bulgaria, care a făcut pași concreți pentru a a fi admisă în euro-zonă în 2024-2025, nu se poate lăuda cu o societate optimistă. Doar 49% dintre bulgari cred că aderarea la euro este ceva bun.
Adoptarea euro este un pas important în pierderea suveranității economice a țării, în detrimentul directivelor economice dictate de birocrația de la Bruxelles.