BUCUREŞTI, 1 iul – Sputnik. Ucraina are nevoie urgentă să arate progrese pe câmpul de luptă, a spus europarlamentarul polonez Witold Jan Waszczykowski. Multe ţări ale UE nu sunt interesate de țară și ar prefera să restabilească comerțul cu Rusia, a declarat acesta pentru canalul media ucrainean Unian.
„Majoritatea națiunilor europene, precum Germania și Franța, nu au nevoie de Ucraina. Au nevoie de Rusia pentru a se întoarce la economia mondială. Au nevoie de gaze și petrol ruseşti”, a declarat joi politicianul veteran, potrivit RT.
Potrivit acestuia, Kievul are „trei-patru luni” pentru a arăta progrese în contraofensiva sa împotriva Rusiei. Dacă nu reușește acest lucru, „Europa vă va determina să înghețați conflictul și să începeți negocierile cu Rusia, așa cum s-a întâmplat în 2015”, a explicat el, descriind scenariul drept „pesimist”.
Anul la care s-a referit este atunci când al doilea acord de la Minsk a fost semnat în urma unei încercări nereușite a Kievului de a prelua cu forța republicile populare Donesk și Lugansk. Liderii de atunci ai Ucrainei, Germaniei și Franței au recunoscut ulterior că acordurile au fost menite să ajute Kievul să câștige timp pentru o acumulare militară asistată de NATO.
Unian a vorbit cu Waszczykowski în contextul summitului liderilor UE de la Bruxelles. La summit a fost reiterat sprijinul de neclintit pentru Kiev și pentru continuarea înarmării trupelor sale.
Waszczykowski, care a ocupat funcția de ministru de Externe al Poloniei din 2015 până în 2018, prezidează în prezent delegația Parlamentului European la Comitetul Asociației Parlamentare UE-Ucraina. Este membru al partidului de la guvernare Lege şi Justiție (PIS) din Polonia.
Varșovia a fost unul dintre cei mai vocali susținători ai Ucrainei în conflictul cu Rusia, pledând pentru acordarea de asistență letală Kievului.
De asemenea, guvernul polonez a acuzat Berlinul că și-a impus voința politică asupra Europei de Est prin intermediul instituțiilor UE. Comisia Europeană, care este în prezent condusă de politicianul german Ursula von der Leyen, a impus sancțiuni asupra Varșoviei pentru ceea ce Bruxelles-ul a considerat a fi o erodare a statului de drept sub conducerea PIS.