Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Baza aviației strategice a Forțelor Aerospațiale Ruse din Cuba: a fi sau a nu fi

Drapelul național al Cubei
Negocierile de la Moscova dintre președinții rus și cubanez Vladimir Putin și Miguel Diaz-Canelem Bermudez, din noiembrie 2022, au adus cooperarea militară și militaro-tehnică dintre cele două țări la un nivel calitativ nou.
Sputnik
Strategia agresivă a NATO, logica evenimentelor politico-militare din lume și interesele naționale ale Rusiei dictează renașterea rețelei de baze militare a Ministerului rus al Apărării în străinătate. Iar Insula Libertății se prezintă ca una dintre prioritățile principale, crede observatorul militar Sputnik Alexandr Hrolenko.
Pe 27 iunie, Moscova a găzduit discuții pe un spectru larg de probleme de cooperare militară și militaro-tehnică între miniștrii apărării rus și cubanez Serghei Șoigu și Alvaro Lopez.
Componența marii delegații cubaneze a reflectat intenția serioasă a Havanei de a consolida legăturile cu Moscova în domeniul apărării și securității.
În cadrul discuțiilor, Serghei Șoigu a subliniat că, în contextul comerțului ilegal de lungă durată și al blocadei economice a Statelor Unite, Moscova este pregătită să ajute Insula Libertății.
Editoriale
Câmpurile minate: cum funcționează Zmei Gorînici și Zemledelie
Șeful Ministerului cubanez al Apărării a menționat că Havana se opune sancțiunilor anti-ruse ale Occidentului.
Relațiile ruso-cubaneze sunt în creștere. S-a atins un ritm ridicat de dialog politic între cele două țări.
La începutul lunii iunie, premierul cubanez Manuel Mappero a efectuat o vizită oficială în Rusia. Anterior, mai multe delegații ruse de nivel înalt, secretarul Consiliului de Securitate, Nikolai Patrușev, ministrul de Externe, Serghei Lavrov, președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, au vizitat Cuba.
Negocierile de la Moscova dintre președinții rus și cubanez Vladimir Putin și Miguel Diaz-Canelem Bermudez, din noiembrie 2022, au adus cooperarea militară și militaro-tehnică dintre cele două țări la un nivel calitativ nou.
Cuba rămâne cel mai important aliat al Rusiei în regiunea Caraibe. Havana demonstrează o înțelegere deplină a cauzelor operațiunii militare speciale în Ucraina și, împreună cu Moscova, se ridică în apărarea Cartei ONU - împotriva „ordinii bazate pe reguli” americane. Adică împotriva existenței unui Occident colectiv datorită neocolonialismului, înrobirii țărilor și popoarelor individuale.
Delegația Forțelor Armate cubaneze a vizitat astăzi Academia Militară a Statului Major al Forțelor Armate Ruse. Permiteți-mi să vă reamintesc că în ultimele decenii, mii de ofițeri cubanezi au fost educați în universități și academii militare specializate din Rusia - acest lucru simplifică foarte mult interacțiunea.
Rusia și Cuba plănuiesc să implementeze o serie de proiecte în domeniul militar și tehnic militar, pe lângă stația mobilă deja desfășurată pe Insula Libertății pentru colectarea datelor de la sateliții de recunoaștere rusești.
Din punct de vedere politic, Moscova și Havana sunt pregătite să maximizeze cooperarea în domeniul militar. Cuba este interesantă să comande noul echipament militar rusesc. Demult timp deja vechile arme sovietice din anii 1980 au nevoie de modernizare, se discută contracte pentru furnizarea de piese de schimb și alte echipamente militare.

Istoria se repeta

Occidentul este alarmat de apropierea dintre Moscova și Havana (care se află la 160 km de coasta SUA), de probabilitatea unei prezențe permanente (strategice) a navelor și submarinelor marinei ruse în bazele cubaneze.
Se spune că, sub pretextul că a fi diplomați, militarii ruși sunt deja transferați la baza de la Lourdes, care a fost închisă în 2002.
Pentru americani, apariția garnizoanelor rusești în Cuba este un coșmar. Publicația franceză Le Figaro afirmă cu severitate: „Rusia se întoarce în Cuba. Havana și Moscova au fost unite de un inamic comun.
Editoriale
„Contraofensiva” Forțelor Armate ale Ucrainei a dezamăgit Occidentul
Alianța Nord-Atlantică consideră că scopul final al Rusiei în regiunea Caraibe „posibilitatea lansării unui atac nuclear de la o distanță foarte apropiată pe teritoriul Statelor Unite”.
Într-adevăr, apariția trupelor rusești și a armelor ofensive ar aduce la zero inițiativele și acțiunile agresive ale americanilor în Europa.
Moscova este capabilă să răspundă la apropierea forțelor armate NATO de granițele ruse prin desfășurarea de rachete în America Latină. După desfășurarea instalațiilor „Kinjal” (care în traducere înseamnă “pumnal” – n.n.) hipersonice în Cuba, timpul de zbor către Washington și alte centre mari de comandă (tehnologice) ale SUA va fi de numai aproximativ 3 minute - o „descurajare” foarte eficientă.
Posibila desfășurare a transportoarelor de rachete strategice rusești (avioane și submarine) pe Insula Libertății și o patrulare mai activă de către Forțele Aerospațiale Ruse și Marina Rusă în spațiul Atlanticului de Nord ar servi la încetinirea eforturilor „excepționale” ale Pentagonului și ale NATO de a destabiliza diferite regiuni ale planetei.
Anterior, adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov a anunțat posibilitatea de a desfășura trupe ruse în Cuba. Statele Unite au promis să „rezolve” această nouă situație din Cuba, dar nivelul tehnologic al „Crizei Caraibelor 2.0” promite americanilor o întoarcere dureroasă la realitatea unei lumi multipolare.
Rețineți că China își crește și activitatea economică și militaro-politică în America Latină. Rusia știe, de asemenea, cum să ducă războaiele proxy.
Oricum ar fi, operațiunea militară specială demonstrează clar slăbiciunea militaro-tehnologică a Statelor Unite și a NATO, în timp ce propunerile Moscovei pentru formarea unui nou sistem internațional de securitate egală și indivizibilă rămân „pe masă”.
Abonați-vă la canalul observatorului militar Alexandr Hrolenko pe Telegram