BUCUREŞTI, 14 iun – Sputnik. Germania va trebui să îşi reducă sau chiar să-și închidă capacitatea industrială dacă livrările de gaze naturale rusești prin Ucraina se opresc anul viitor, a avertizat luni ministrul german al Economiei, Robert Habeck.
„Nu există un scenariu sigur pentru cum se vor desfăşura lucrurile”, a spus Habeck în cadrul Ostdeutsches Wirtschaftsforum (OWF), o conferință economică desfăşurată în Bad Saarow.
Factorii de decizie din Berlin trebuie să evite „să facă din nou aceeași greșeală” şi să presupună că deficitul de energie nu ar afecta economia, a adăugat acesta, potrivit RT.
Chiar dacă Ucraina a acuzat Moscova de agresiune, Rusia continuă să respecte un contract de livrare a gazelor și să plătească Ucrainei taxe de tranzit. Cu toate acestea, având în vedere circumstanțele actuale, este puțin probabil ca acordul să fie reînnoit odată ce expiră spre sfârșitul anului 2024.
În timp ce Berlinul a susținut că a renunțat complet la importurile de gaze rusești din ianuarie, alte țări din UE se bazează încă pe Moscova pentru satisfacerea nevoilor lor de energie. Dacă Austria, Slovacia, Italia și Ungaria vor ajunge să întrerupă aprovizionarea, regulile din UE de partajare a gazelor vor impune Germaniei să vină în ajutorul lor, ceea ce ar crea probleme pentru utilizatorii industriali, a explicat Habeck.
Ministrul a susținut că este „esențial” să se construiască noi terminale de gaze naturale lichefiate (GNL) pe coasta baltică, ceea ce ar permite Berlinului să importe gaze din SUA și Orientul Mijlociu. Însă locuitorii din zonă și grupurile de mediu au încercat să blocheze construcția.
Habeck a susținut ideea surselor alternative de energie, după ce Rusia și-a lansat operațiunea militară în Ucraina în februarie 2022. Politicianul din Partidul Verde a devenit cunoscut pentru că i-a sfătuit pe germani să facă dușuri mai puține și mai scurte, întrucât economisirea apei calde l-ar „enerva” președintele rus Vladimir Putin.
„Germania a dezvoltat un model de afaceri care s-a bazat în mare parte pe dependența de gazul rusesc ieftin”, a declarat Habeck reporterilor în august anul trecut, argumentând că acest lucru a creat și o dependență de „inamicul” dreptului internațional și al democrației liberale. Acest model a „eșuat și nu va reveni”, a spus el atunci.
Cinci săptămâni mai târziu, conductele Nord Stream, care furnizau gaz natural rusesc Germaniei, au fost deteriorate într-o serie de explozii subacvatice. Jurnalistul american Seymour Hersh a acuzat SUA că a comandat și a efectuat sabotajul, în timp ce Washingtonul și aliații săi au încercat să dea vina pe Moscova sau să speculeze cu privire la „grupuri pro-Ucraina” care ar fi efectuat operaţiunea, cu sau fără binecuvântarea oficială a Kievului.