BUCUREȘTI, 13 iun -Sputnik. Conducerea Senatului României se va aduna în ședință, marți, 13 iunie, pentru a pregăti alegerea fostului premier ca președinte al principalei camere a Parlamentului.
Mișcarea era previzibilă: postul de președinte al Senatului a fost ocupat, după demiterea lui Florin Cîțu, de Alina Gorghiu, însă cu statutul de „președinte interimar”. Cu toate acestea, s-a speculat mult cu privire la viitorul politic al domnului Ciucă, vehiculându-se inclusiv intrarea sa, din poziția de ministru de Interne și vicepremier, în guvernul Ciolacu.
Conform ierarhiei în statul român, funcția de președinte al Senatului este a doua ca importanță după cea de Președinte al României. Pe poziția a treia se găsește funcția de președinte al Camerei Deputaților și pe poziția 4, funcția de premier.
Deci domnul Ciucă se poate lăuda că a fost avansat... onorific.
Bilanțul guvernului Ciucă, rămâne însă unul preponderent negativ, în contextul în care nu s-a realizat nicio încercare de reformă sistematică a statului român, a crescut numărul angajaților la stat, a crescut datoria publică a țării și sfârșitul mandatului său se face sub semnul grevelor și protestelor.
Nici ca politică externă nu putem vorbi despre performanțe, România devenind tot mai mult o anexă a intereselor SUA și NATO și eșuând în a își apăra interesele (cauza românilor din Ucraina și canalul Bâstroe) în fața regimului de la Kiev.