Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Nu vom scăpa de ”certificate verzi” în pandemiile viitoare

Comisia Europeană se laudă că modelul său de certificare digitală, folosit în timpul pandemiei de Covid, ar putea fi preluat de către Organizația Mondială a Sănătății în perspectiva unor alte pandemii.
Sputnik
BUCUREȘTI, 6 iun -Sputnik. Comisia Europeană consideră că sistemul de certificate digitală care puteau indica vaccinarea sau imunizarea naturală prin trecerea în boală, a fost o soluție eficientă pentru reluarea activităților sociale și călătoriilor în timpul pandemiei.
În iulie 2021, certificatele au fost introduse oficial. Cu certificatul digital, cetățenii UE puteau dovedi că s-au vaccinat, testat sau beneficiază de imunizare prin trecerea prin boală. Toate aceste informații erau reduse la un simplu cod QR, citibil în toate statele UE.
Dovezile erau necesare, de exemplu, pentru a avea acces la evenimente sau pentru a evita carantina după sosirea în altă țară. „Cu aproape 80 de țări și teritorii conectate la certificatul digital UE Covid, UE a stabilit un standard global”, a declarat comisarul UE Thierry Breton.
Mai exact, OMS urmează să preia acum sistemul din spatele certificatelor. Ca parte a cooperării, urmează să fie stabilite și standarde, de exemplu pentru verificarea semnăturilor digitale, pentru a preveni frauda. „OMS nu va avea acces la datele personale care stau la baza”, se arată în comunicat.