BUCUREŞTI, 26 mai – Sputnik.Secretarul general al ONU Antonio Guterres a medaliat ofiţeri de menținere a păcii care și-au pierdut viața în timpul misiunilor, printre care locotenent-colonelul rus Alexei Miziura, care a făcut parte dintr-o echipă de recunoaștere, ucisă într-un accident de elicopter în Republica Democrată Congo, anul trecut.
Ceremonia desfăşurată la Sala Generală a Adunării ONU din New York a marcat joi a 75-a aniversare a Zilei ONU dedicată trupelor de menţinere a păcii, care urmează să fie celebrată pe 29 mai.
Șeful ONU a depus o coroană în onoarea a peste 4.200 de ofiţeri din trupele de menţinere a păcii, care și-au pierdut viața sub steagul ONU din 1948, și a acordat medalii postume în cinstea a 103 ofiţeri decedați anul trecut, potrivit RT.
Locotenent-colonelul rus Alexei Miziura a fost un ofițer principal de informații în Misiunea de stabilizare a Organizației Națiunilor Unite în Republica Democrată Congo (MONUSCO). La 29 martie 2022, a plecat într-o misiune de supraveghere și recunoaștere cu o echipă de observatori militari din cadrul ONU, când elicopterul lor a luat foc în apropierea orașului Rutshuru. În zonă aveau loc lupte între militarii congolezi și militanții afiliați Mişcării 23 martie (M23), cele două tabere învinovățindu-se reciproc pentru prăbuşirea aeronavei. Întreaga echipă a ONU a fost ucisă în accident, inclusiv șase pakistanezi și un ofiţer sârb.
„Miziura a rămas devotat datoriei sale până la sfârșit, făcând eforturi să aducă pacea și stabilitatea în țara congoleză. Înaltul său profesionalism, precum și curajul de care a dat dovadă l-au ajutat să îndeplinească cu succes cele mai importante misiuni”, a declarat misiunea rusă la ONU. Reprezentantul permanent al Moscovei, Vassili Nebenzia, a acceptat medalia în numele lui Miziura și o va transmite familiei ofițerului.
Premiul postum este denumit după Dag Hammarskjold, un fost secretar general al ONU care a fost ucis într-un accident de avion în timp ce se deplasa pentru a purta discuții de încetare a focului, în timpul crizei din Congo din 1961. Circumstanțele exacte ale acelui dezastru sunt încă necunoscute.
Se consideră că militanții M23 au fost învinși în 2013 cu ajutorul trupelor ONU de menţinere a păcii, dar s-au ridicat din nou în ultimii ani. La începutul acestei luni, Comunitatea pentru Dezvoltare în Africa de Sud (SADC), formată din 16 membri, a acceptat să trimită trupe pentru a se alătura Forței militare regionale din Africa de Est, care, din decembrie 2022, a fost prezentă în mai multe zone ale Congo controlate anterior de miliția M23.