BUCUREŞTI, 24 mai – Sputnik. Îndemnul vine după ce președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a anunțat săptămâna trecută că liderii ai șase națiuni africane intenționează să se îndrepte spre Moscova și Kiev luna viitoare pentru a susţine discuțiile bilaterale.
„În primul rând este necesară încetarea ostilităților. În al doilea rând, trebuie să se formeze un cadru pentru o pace de durată”, a declarat de Reuters, purtătorul de cuvânt al președinției sud-africane, Vincent Magwenya, citat de RT.
Președinții ţărilor Egipt, Zambia, Congo, Uganda, Africa de Sud și Senegal au cerut Ucrainei să accepte deschiderea discuțiilor de pace cu Rusia și să renunțe la precondiția sa de retragere completă a forțelor Moscovei de pe teritoriile despre care Kievul susține că îi aparţin.
Între timp, Moscova a cerut ca Kievului să recunoască suveranitatea Rusiei asupra Crimeei, care s-a alăturat Federației Ruse în 2014, precum și a Republicilor Populare Donețk și Lugansk și a regiunilor Herson și Zaporojie, care s-au alăturat Rusiei în 2022.
Răspunzând președintelui Ramaphosa, ambasadorul Ucrainei în Africa de Sud, Liubov Abravitova, a declarat că „președintele meu a lămurit foarte clar: fără discuții între Ucraina și Rusia, cu excepția cazului în care rușii părăsesc teritoriul nostru în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional”.
Ea a confirmat, totuși, că Kievul îi va întâmpina pe liderii africani și va vorbi cu ei.
Comentând cu privire la planul african, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a spus că Washingtonul va „saluta orice efort de succes pentru a-l convinge pe [președintele rus] Vladimir Putin să încheie războiul de agresiune teritorială”.
Moscova a anunţat că îi va întâmpina pe cei șase președinți și este pregătită să asculte „cu mare atenție oricare propunere care vor contribui la soluţionarea situației din Ucraina”.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat săptămâna trecută că Moscova este pregătită să ia în considerare propunerile prezentate de ţările africane și latino-americane. El a adăugat însă că ţările occidentale nu par a fi la fel de deschise și par să recunoască doar planul de pace în zece etape propus de președintele Zelenski, care presupune „capitularea Rusiei”, un tribunal împotriva conducerii rusești și reparații pentru Ucraina.
„Occidentul susține că acesta este singurul plan care se află în prezent pe masă și pe care îl susține”, a spus Lavrov, menționând că Zelenski a refuzat în mod repetat să poarte discuții cu Moscova și a scos în afara legii negocierile cu Rusia, atâta timp cât Vladimir Putin rămâne președinte.