Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ungaria, pregătită să găzduiască discuţii de pace între Rusia şi Ucraina

Budapesta este pregătită să faciliteze negocierile de pace între Rusia și Ucraina, a declarat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto.
Sputnik
BUCUREŞTI, 18 mai – Sputnik, Doina Crainic. „La începutul acestui conflict, am sugerat ambelor părți ... că Ungaria este gata să ofere găzduire pentru discuțiile de pace în orice moment. Această ofertă rămâne valabilă”, a declarat Szijjarto pentru RIA Novosti vineri, în contextul Forumului Economic Asia Centrală–Europa, din Almaty, Kazahstan.
„Atunci când Rusia și Ucraina își vor exprima disponibilitatea [de a negocia], suntem pregătiți să creăm toate condițiile necesare pentru acest lucru”, a adăugat ministrul ungar, potrivit RT.
Ministrul de Externe a declarat că Ungaria, ca vecin al Ucrainei, „plătește un preț ridicat” pentru conflict. Ucraina are şi o populație mare ungară, iar membrii acestei populaţii „sunt trimiși pe front, unde mulți dintre ei mor, din păcate”, a afirmat acesta.
„Cerem pacea pentru că pacea este singura modalitate de a le păstra viețile”, a insistat Szijjarto.
Cu toate acestea, diplomatul a afirmat că „actualul context european și transatlantic nu este favorabil păcii”.
De asemenea, Szijjarto a reiterat sprijinul pentru planul în 12 puncte propus de China pentru soluționarea conflictului, plan care include apeluri pentru începerea discuțiilor fără precondiții.
„Îl susținem din două motive: în primul rând, pentru că există și, în al doilea rând, pentru că este vorba despre pace. Poate fi o bază solidă pentru negocieri”, a spus ministrul ungar, adăugând că planul inițial nu trebuie privit ca un acord final.
Ungaria a adoptat o poziție neutră de la începutul conflictului în februarie 2022. A condamnat operațiunea militară a Rusiei, dar, spre deosebire de mulți membri ai UE, s-a abținut să furnizeze arme către Ucraina și a criticat constant sancțiunile blocului împotriva Moscovei.
La începutul acestei săptămâni, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova rămâne deschisă propunerilor de pace „bazate pe o dorință sinceră de a contribui la stabilizarea ordinii mondiale”, inclusiv cele transmise recent de Brazilia și ţările africane.
Președintele ucrainean Vladimir Zelenski și-a promovat propriul plan de pace cu zece puncte. Printre altele, el solicită ca Rusia să se retragă din toate teritoriile din granițele din 1991 ale Ucrainei, să plătească reparații și să se supună tribunalelor pentru crimele de război. Moscova a respins planul drept „inacceptabil”, spunând că acesta ignoră realitatea de pe teren.
Rusia
Rusia a avertizat că un nor radioactiv se îndreaptă din Ucraina către Europa