CHIȘINĂU, 17 mai – Sputnik. Reprezentanții Rusiei, spre deosebire de colegii lor din țările occidentale, nu au fost lăsați să monitorizeze turul doi al alegerilor pentru șeful Găgăuziei, a declarat reprezentantul oficial al Ministerului de Externe al Federației Ruse Maria Zaharova.
„Din păcate, la fel ca și în primul tur de scrutin, care a avut loc pe 30 aprilie, reprezentanții Rusiei nu au fost admiși să monitorizeze alegeri. Totodată, angajaților misiunilor diplomatice ale unui șir de alte state, în primul rând ale Occidentului colectiv, li s-a oferit o astfel de posibilitate”, a spus Zaharova miercuri în cadrul unui briefing.
Ea a adăugat că Chișinăul a fost dezamăgit de faptul că în Găgăuzia nu a fost acceptată agenda rusofobă.
„Vedem de asemenea că neacceptarea demonstrată de către locuitorii Găgăuziei a agendei rusofobe și neoliberale, care le este străină acestora, i-a provocat Chișinăului oficial o dezamăgiri nedisimulată. Se fac auzite chemări la anularea rezultatelor alegerilor, la derusificarea, la românizarea autonomiei”, a spus Zaharova.
„Partea rusă tratează cu respect rezultatele exprimării voinței locuitorilor autonomiei. Rusia este legată de Găgăuzia printr-o strânsă cooperare în domeniile cultural, umanitar, comercial și economic. Sperăm că noua conducere aleasă a autonomiei va continua politica de consolidare a cooperării cu țara noastră, cu regiunile rusești și, la rândul nostru, confirmăm disponibilitatea de a dezvolta în continuare legăturile cu Găgăuzia, tradițional prietenoasă cu Rusia”, a menționat Zaharova.
Comisia Electorală Centrală a Moldovei a anunțat pe 16 mai că a inițiat 8 procese contravenționale cu privire la faptele de finanțare ilegală a concurenților electorali la alegerile din Găgăuzia.
Mai târziu, Centrul Național Anticorupție anunțat că a ridicat listele electorale în instanța de la Comrat. Potrivit instituției, ridicarea documentelor a avut loc în cadrul cauzei penale, pornită pe fapte de finanțare ilegală a unei formațiuni politice și coruperea alegătorilor la alegerile bașcanului.
În preajma judecătoriei din Comrat a avut loc o acțiune de protest cu cererea ca autoritățile centrale să nu se amestece în alegerile din Găgăuzia. Ulterior, manifestanților li s-au alăturat deputaților Adunării Populare și primarii unor localități din autonomie. Mai târziu mitingul s-a mutat în preajma clădirii Comitetului Executiv al Găgăuziei. Deputații Adunării Populare au susținut decizia CEC a Găgăuziei privind aprobare a rezultatelor alegerilor.