Acțiunile organelor de forță ale Republicii Moldova i-au consolidat la Comrat pe toți cei care până adineaori erau concurenți politici.
PSRM a cerut încetarea presiunilor asupra Găgăuziei și oprirea atacului asupra CEC din Comrat:
”Partidul Socialiștilor din Republica Moldova condamnă cu fermitate acțiunile regimului de guvernământ în legătură cu autonomia găgăuză în urma rezultatelor alegerilor pentru Bașcanul Găgăuziei. Declarații scandaloase ale președintelui Maia Sandu, premierul Dorin Recean, percheziții la Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei - toate acestea mărturisesc intenția fermă a regimului de a anula rezultatele votului locuitorilor Găgăuziei.
În fața Curții de Apel Comrat au venit toți deputații Adunării Populare a Găgăuziei (organul deliberativ local al regiunii autonome).
Suntem pentru unitatea Găgăuziei, nu este nevoie să implicăm partide aici - deputatul Mihail Popov.
„Noi ne apărăm CEC-ul. Dacă CEC a decis că alegerile sunt corecte, suntem de acord cu acest lucru și vom susține alegerea. Nu cedați provocărilor", a spus Popov.
Eugenia Guțul, cea care a fost aleasă în funcția de bașcan al autonomiei a declarat:
„Noi suntem forța, adevărul este de partea poporului nostru și ne vom apăra dreptul, alegerile, și nimeni nu ne va putea împiedica. Oricât de mult și-ar dori această putere, oricâte presiuni ar face, nu ne vor putea înfrânge. Poporul Găgăuziei este cu noi, dreptatea este de partea noastră, legea este de partea noastră! Jos mâinile de pe Găgăuzia".
Deocamdată nu există reacții oficiale de la Chișinău în legătură cu tensiunile din autonomia găgăuză.
Anterior unii exponenți ai partidului de guvernare (PAS) au făcut în repetate rânduri declarații sfidătoare în adresa autonomiei găgăuze. Dintre cei mai acizi s-a remarcat Oazu Nantoi.
Mai mulți analiști sunt nedumeriți de acțiunile Chișinăului în raport cu Comratul. Potrivit unei observații împărtășită de mai mulți experți, reacțiile populației din autonomia găgăuză sunt foarte previzibile, dialogul cu această parte a Moldovei de asemenea este posibil, e nevoie doar de empatia politicienilor de la centru. Însă în loc de aceasta oamenii din Găgăuzia sunt tratați cu prea multă aroganță, fapt care lovește în coeziunea societății Republicii Moldova în ansamblul său.
Este de remarcat și faptul că spre deosebire de regiunea transnistreană, cea găgăuză nu a avut derapaje separatiste. De multe ori autonomia găgăuză a fost discutată ca un exemplu pozitiv pentru integrarea raioanelor din stânga Nistrului în câmpul constituțional al Republicii Moldova.
Ora 20:55 - în acest emomente deputații Adunării Populare a Găgăuziei s-au convocat în ședință și discută acordarea votului de încredere Evgheniei Guțul în calitate de bașcan. Aleșii locali susțin că decizia de azi e o lecție pentru generațiile viitoare - o lecție de apărare a autonomiei.