Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

MIR, echivalentul rusesc al MasterCard, în parteneriatul Rusia-Republica Centrafricană

Ministrul Învățământului Superior din Republica Centrafricană a declarat pentru Sputnik că sistemul MIR, echivalentul rusesc al MasterCard, serveşte parteneriatului dintre cele două ţari.
Sputnik
BUCUREŞTI, 12 mai – Sputnik. În contextul în care africanii care studiază în Rusia se pot confrunta cu probleme legate de plata școlarizării acolo, din cauza incapacității de a utiliza cardurile Visa și MasterCard, Ministrul Învățământului Superior din Republica Centrafricană, Jean-Laurent Syssa-Magalé, a declarat pentru Sputnik că sistemul de carduri ruseşti MIR poate servi ca alternativă.
Syssa-Magalé a spus că în Rusia există un instrument care înlocuieşte cardurile Visa și MasterCard.
Ambasadorul Republicii Democratice Congo la Moscova a vorbit recent despre dificultățile întâmpinate în achitarea taxelor de școlarizare, dificultăţi cu care se confruntă mulți studenți africani din Rusia. Mai exact, sancțiunile impuse împotriva băncilor rusești fac imposibilă utilizarea cardurilor occidentale.
„Spuneți că MIR are această capacitate de a fi folosit precum cardurile Visa și MasterCard sau au aceleași proprietăți ca acestea? Atunci sistemul MIR este un instrument care poate ajuta în acest parteneriat”, a spus ministrul într-un interviu acordat Sputnik.
El a mai spus că, în prealabil, este necesar să se definească clar care sunt nevoile și ofertele pentru a aprecia „contribuțiile respective în facilităţile acordate studenţilor noștri”.
Potrivit lui Syssa-Magalé, acestea se referă la „transport, locuințe, școlarizare, asigurări de sănătate și altele”.
„Aceste detalii practice ar trebui discutate într-o manieră concertată între autoritățile din Africa Centrală și autoritățile ruse înainte de trimiterea studenților”, a spus ministrul. „Astfel că [MIR] este un lucru foarte bun, un instrument pe care îl putem studia pentru o viziune comună asupra acestei chestiuni”.