Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Bloomberg: Transporturile de petrol rusesc, în creştere, în ciuda reducerii producției

Moscova s-a angajat să reducă producția cu 500.000 de barili pe zi ca răspuns la sancțiunile occidentale.
Sputnik
CHIȘINĂU, 11 mai – Sputnik, Doina Crainic. Media transporturilor, în ultimele patru săptămâni, de ţiţei brut rusesc, în perioada de până la 5 mai, a crescut cu 180.000 de barili pe zi (bpd), la 3,63 milioane bpd, cea mai mare creştere de la începutul anului 2022, când Bloomberg a început să urmărească în detaliu fluxurile.
Conform raportului publicat de agenţie marți şi citat de RT, transporturile au continuat să crească în ciuda sancțiunilor occidentale și a reducerii producției de către Moscova.
Datele au arătat că transporturile medii, în ultimele patru săptămâni, către clienții din Asia ai Rusiei, inclusiv cele pe nave care nu aveau menţionată o destinație finală, s-au ridicat la un nou nivel maxim de 3,37 milioane bpd în perioada până la 5 mai, arată raportul.
În acelaşi timp, exporturile de ţiţei brut pe mare din Rusia în țările europene s-au situat la 83.000 bpd, în 28 de zile până la 5 mai, Bulgaria fiind menţionată ca singura destinație. Ţiţeiul brut rusesc nu a fost expediat în țările din nordul Europei în cele patru săptămâni până la 5 mai, a scris agenţia, adăugând că exporturile către singurul client al Rusiei rămas din Mediterană, Turcia, au crescut la cel mai mare nivel din ultimele zece săptămâni, 177.000 bpd.
În contextul în care aproape tot ţiţeiul brut rusesc merge în China și India, volumele către Asia au atins, de asemenea, un nou nivel maxim, a scris Bloomberg. Conform calculelor sale, volumul combinat de ţiţeiu brut transportat pe nave către China și India, plus fluxurile mai mici către Turcia și cantitățile transportate pe nave care „încă nu au menţionat o destinație finală” s-au ridicat la un record de 3,55 milioane bpd în ultimele patru săptămâni.
Rusia și-a diversificat livrările de energie ca răspuns la sancțiunile occidentale, de când UE a încetat să mai accepte petrol rusesc transportat pe mare.
Prim-ministrul rus Aleksandr Novak a declarat săptămâna trecută că Moscova îşi menţine obiectivul reducerii majore a producției de petrol. Potrivit acestuia, a avut loc o „reducere semnificativă” a livrărilor prin conducte către UE, care au scăzut deja cu mai mult de două treimi și au fost doar „parțial compensate de transporturile pe mare”.
În februarie, Rusia s-a angajat să reducă voluntar producția de petrol cu 500.000 bpd începând din martie. Măsura a fost luată ca răspuns la sancțiuni, în timp ce Moscova a oprit și vânzările către cumpărătorii care respectă plafonul de preț impus de Occident, de 60 de dolari pe baril.
Internațional
Zelenski se declară dezamăgit de măsurile protecționiste din partea vecinilor