Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Cât de grave pentru România sunt efectele importurilor de cereale din Ucraina

Ministerul român al Agriculturii a prezentat informații concrete privind modul în care exporturile ucrainene de cereale au invadat piața românească, sufocând-o, pînă la punctul la care fermierii români au exportat doar 40% din grâul recoltat anul trecut.
Sputnik
BUCUREŞTI, 10 mai – Sputnik, Marius Holdean. În răspunsul dat de Ministerul Agriculturii unei interpelări a deputatului PNL George Stîngă, ministerul Agriculturii arată că cerealele pe care românii nu au mai putut să le exporte din cauza celor ucrainene, au rămas stocate în silozuri. Și mai interesant, canalul Sulina a bătut portul Constanța la cantitatea de cereale exportată, un indiciu destul de clar legat de ceea ce va fi când canalul Bîstroe va fi operațional la cota maximă.
”Producătorii români de cereale și oleaginoase s-au confruntat cu o situație spectaculoasă în ceea ce privește importul ucrainean de cereale și semințe oleaginoase în România, deoarece pe piața au intrat volume mari de grâu și floarea-soarelui, care nu au mai tranzitat teritoriul în vederea exportului în statele membre sau state terțe, ci s-au comercializat pe teritoriul României, făcând concurență producției autohtone prin prețurile de vânzare.Importurile masive de produse agricole ucrainene au un impact negativ dovedit asupra fermierilor români, care se confruntă cu prețuri scăzute și o concurență neloială pe piață”, se arată în răspunsul Ministerului.
În ceea ce privește logistica și facilitățile de transport puse la dispoziție pentru cerealele și oleaginoasele de origine ucraineană, conform informațiilor Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în cursul anului 2022 s-a asigurat evacuarea a circa 60% din cerealele ucrainene, iar Portul Constanța și Dunărea au avut un aport decisiv în evacuarea acestui procent important, informează același răspuns.
Au fost folosite toate modurile de transport: rutier, feroviar și mai ales fluvial. Toate porturile de pe Dunărea maritimă – Galați și Giurgiulești din Republica Moldova, Izmail din Ucraina – au lucrat la capacitate maximă. Canalul Sulina a tranzitat circa 2 milioane și jumătate de tone de cereale ucrainene, din februarie până la finalul anului, către toate țările lumii. Portul Constanța a contribuit, prin intermediul sistemului feroviar și al barjelor care au fost încărcate în porturile enumerate mai sus, inclusiv cu aportul rutier – cu ajutorul camioanelor – la exportul a încă 2,1 milioane de tone de cereale care au plecat spre toate porturile lumii, mai informează Ministerul Agriculturii.
În acest context, din cauza conflictului din Ucraina, au fost blocate căile de comercializare, iar cerealele au rămas în țară, recunoaște Ministerul. Deși s-a obținut o producție mai mică de grâu decât în anii trecuți din cauza secetei, din disponibilul pentru export, de 4-5 milioane de tone, până la această dată, România nu a putut să exporte decât 2 milioane de tone, face publice niște date esențiale același răspuns către Parliament.
România
MiG-21 LanceR va avea ultimul zbor în România