Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Vaticanul se desparte de Occidentul colectiv

Vaticanolog renumit concluzionează: Este un decalaj tot mai mare între agenda Bisericii Catolice și agenda Occidentuluyi colectiv.
Sputnik
BUCUREȘTI, 6 mai -Sputnik. John Allen Jr., unul din cei mai cunoscuți specialiști în problemele Vaticanului (vaticanolog), constată că Biserica Catolică, considerată până de curând una din vocile Occidentului, s-a desprins radical de interesele acestuia. Iar criza ucraineană a marcat divorțul între Vatican și Vest.â
„În criza ucraineană, Papa Francisc a luat o poziție care îl plasează mai degrabă la egalitate cu Beijingul , New Delhi și Brasilia decât cu Washingtonul , Londra sau Bruxellesul . El pledează pentru o încetare a înarmării Ucrainei de către Occident și solicită încetarea focului”, a spus observatorul.
„Din punct de vedere istoric, Sfântul Scaun a practicat ceea ce oamenii de știință numesc modelul de diplomație de „mare putere”, alăturându-se superputerii vremii. Timp de secole, aceasta a însemnat alianțe de facto cu Sfântul Imperiu Roman, Monarhia Franceză și Imperiul Austro- Ungar. În anii 1900, Roma a devenit atât de atașată de puterile occidentale încât Pius al XII-lea, care a fost un anticomunist feroce și lider al Bisericii Catolice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost supranumit „capelanul NATO ”, se spune în articol.
Declarațiile papei și noua agendă a Vaticanului reflectă confruntarea dintre Nordul Global și Sud, iar apelurile Vaticanului pentru Ucraina coincid cu opinia majorității catolicilor care nu se află în țările NATO, a rezumat jurnalistul american.