După ce au fost făcute publice imaginile cu dronele deasupra Kremlinului, adversarii noștri strategici, așa cum era de așteptat, au început să se agite. Zelenski, având cu siguranță anumite temeri, își modifică din mers itinerarul și rătăcește prin Europa, renunțând cu încăpățânare să revină în buncărul său și disociindu-se de atacul terorist în stilul său cunoscut: nu am făcut-o eu, domnilor.
Practic concomitent, stăpânii săi din NATO s-au îngrijorat de problemele pe care ar putea să le cășuneze Rusia în zona gri a operațiunilor militare. Consilierul secretarului general al Alianței pentru informații și securitate, David Kuttler, și-a sustras brusc atenția de la chestiunile aprofundării și extinderii contactelor cu republicile post-sovietice și a anunțat publicul că Moscova are toate posibilitățile de a deteriora critic cablurile subacvatice care leagă Europa, Marea Britanie și SUA. Acest lucru va duce la un haos total în lumea occidentală.
„Moscova cartografiază activ infrastructura critică a NATO și ar putea să atace comunicațiile subacvatice care le asigură țărilor occidentale absolut totul - de la gaz la internet”, citează din raportul lui Kuttler The New York Times.
Potrivit informațiilor generalului NATO, „nivelul de patrulare a navelor rusești în Atlantic și în afara hotarelor acestuia este considerabil mai mare decât în anii precedenți”. Navele se comportă „mai riscant” în Marea Nordului și în Marea Baltică. Toate acestea pot duce la faptul că Europa de Vest și America de Nord „vor deveni ținta Rusiei în războiul ei cu Ucraina”.
Atacul asupra infrastructurii occidentale îi va oferi Moscovei posibilitatea de a „distruge viața occidentală și de a pune presiune asupra țărilor care susțin Ucraina”, se îngrijorează Kuttler.
Infrastructura subacvatică este într-adevăr o chestiune fundamentală pentru economia occidentală. Marea Britanie tocmai a calculat: deteriorarea cablurilor ar duce la blocarea tranzacțiilor financiare în valoare de 7,4 trilioane de lire sterline pe zi și la întreruperea a aproximativ un sfert din electricitate. Adică, Bursa de Valori din Londra se va prăbuși, iar sistemul de asigurare vitală a țării va suporta o lovitură de o forță distructivă uriașă. Și aceasta este doar o mică insulă.
Chestiunea însă nu ține, evident, doar de economie. Subminarea comunicațiilor subacvatice ar putea zădărnici controlul american asupra mașinării militare NATO.
Încă în 2020, miniștrii apărării din țările NATO au primit un raport confidențial din care și-au dat seama de vulnerabilitatea industriei lor de apărare, care depinde critic de infrastructura subacvatică. Odată cu tranziția armatei americane la aplicațiile mobile 5G și tentația generală pentru stocarea datelor în cloud, această amenințare este doar în creștere.
În jur de 400 de cabluri subacvatice cu o lungime totală de peste un milion de kilometri transportă 95% din traficul de internet între Europa și SUA. Este suficientă o problemă în transmiterea datelor - și pentru americani devine considerabil mai dificil să-și controleze sepoy-ii pe continent. În 2008, deteriorarea cablurilor între Egipt și Italia a făcut ca numărul zborurilor dronelor americane în Irak să scadă de câteva ori.
O altă dificultate este că astfel de deteriorări au loc în zona gri a operațiunilor militare, unde descurajarea nucleară nu funcționează. Bine, s-a stricat ceva acolo la fund, dar cine este de vină? Că doar nu ai să începi un război nuclear din acest motiv.
Cum se face asta, au demonstrat-o lumii întregi americanii, aruncând în aer ”Nord Stream”. Acum ei distrag atenția comunității mondiale de la această diversiune, obligându-și vasalii europeni să participe la farsa umilitoare cu „investigarea” exploziei. Desigur, toate suspiciunile cad asupra Rusiei.
Suferințele generalului Kuttler în privința uneltirilor subacvatice ale Moscovei sunt o parte a acestei farse. Odată ce Rusia și-a aruncat în aer propria conductă de gaz, trebuie să ne așteptăm la noi diversiuni de la ea.
Și într-adevăr, nu s-a încheiat încă ”ancheta”, iar alianța a creat deja un întreg departament pentru protejarea infrastructurii sale subacvatică, în frunte cu general-locotenentul Hans-Werner Wiermann. Sub pretextul apărării împotriva rușilor, NATO a intensificat patrulările maritime de-a lungul granițelor rusești.
Pe de o parte, țipetele despre amenințarea rusească la adresa comunicațiilor subacvatice sunt un atac informațional clasic al adversarilor noștri, menit să legalizeze prezența lor militară în Atlantic și Baltică. Cu această ocaziei, ei pot pune la cale vreo acțiune de sabotaj, favorabilă americanilor.
Pe de altă parte, această isterie concertată arată că conducerea NATO conștientizează de minune toate riscurile situației sale. Nu poți să te mai prefaci că chestiunea constă în Ucraina.
De fapt, NATO luptă împotriva Rusiei - cu toate mijloacele de care dispune alianța, inclusiv cu ucrainenii. Drone deasupra Kremlinului, diversiuni pe teritoriul Rusiei, atacuri asupra orașelor noastre vestice - toate acestea se fac sub îndrumarea și cu binecuvântarea stăpânilor americani. Minciunile lor lașe - nu noi am făcut asta, Zelenski a făcut totul - nu pot să schimbe nimic.