BUCUREȘTI, 2 mai- Sputnik. După amenințarea canalului Bâstroe, o nouă lovitură se pregătește intereselor României la Dunăre: un canal navigabil bulgăresc, care să lege portul din Ruse de portul din Varna.
Un canal navigabil între Ruse și Varna ar putea fi pus pe ordinea de zi în Bulgaria și în Uniunea Europeană, deoarece are posibilitatea de a intra în rețeaua de transport prioritară a Uniuni. Ideea canalului, care datează încă din perioada comunistă, a fost reînviată de doi europarlamentari bulgari – Andrei Novakov și Emil Radev de la GERB/PPE, care l-au propus ca „cea mai directă legătură pe apă de la Atlantic la Marea Neagră, pe Dunăre” în fața Comisiei Europene, pentru a fi inclus în rețeaua de transport transfrontalier prioritar extins (TEN-T).
Dacă aceste negocieri se vor încheia cu un rezultat pozitiv, proiectul va fi deja oficial parte din principalele rute de transport ale Uniunii, iar de acolo va primi posibilitatea de a fi cofinanțat pe diverse linii, precum Mecanismul Conectarea Europei, instrumente financiare de la Banca Europeană de Investiții și de ce nu și fonduri de coeziune.
Ideea unui canal care să facă legătura între Dunăre și Marea Neagră a luat naștere încă din timpul Imperiului Otoman, când a fost planificat în paralel cu construcția primei șosele rutiere și căi ferate între Ruse și Varna.