Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

UE insistă cu aderarea Moldovei la spațiul european

Ședința Parlamentului European
Într-o rezoluție adoptată miercuri, eurodeputații declară că aderarea Republicii Moldova la UE ar reprezenta o investiție geostrategică într-o Europă unită și puternică.
Sputnik
BUCUREȘTI, 19 apr – Sputnik Parlamentul European și-a reafirmat printr-o rezoluție votată miercuri angajamentul față de aderarea Republicii Moldova la UE și a salutat spiritul de conducere al președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, și al autorităților țării în abordarea provocărilor serioase.
Eurodeputații își reafirmă, de asemenea, sprijinul pentru viitoarea aderare la UE a Republicii Moldova, ca urmare a solicitării țării în 2022, recunoscând în același timp progresele guvernului în ceea ce privește reformele și nivelul de aliniere la acquis-ul UE, a anunțat Parlamentul European.
Rezoluția solicită ca negocierile de aderare să înceapă până la sfârșitul anului 2023, dacă Republica Moldova îndeplinește cele nouă etape identificate de Comisia Europeană necesare pentru deschiderea negocierilor.
Politică
Chișinăul a provocat în mod deliberat un război diplomatic cu Federația Rusă
Între timp, Parlamentul European solicită guvernului Republicii Moldova să continue cu fermitate agenda sa de reformă privind democrația și statul de drept, să avanseze în direcția punerii în aplicare depline a Acordului de asociere cu UE și a zonei de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare, să combată criminalitatea organizată și gravă la nivel internațional și transnațional și să continue eforturile de creștere a securității energetice a țării.
Cu privire la încercările de destabilizare a Republicii Moldova, rezoluția solicită UE și statelor sale membre să îi sancționeze imediat pe cei implicați.
Astfel, eurodeputații solicită Uniunii Europene să-i sancționeze pe oligarhii moldoveni fugari Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc și, după caz, afacerile și organizațiile lor politice, precum și extrădarea celor doi în Republica Moldova pentru a fi judecați.
PE dorește, de asemenea, ca UE să extindă domeniul de aplicare al regimului său de sancțiuni pentru a include acte de corupție pasibile de pedeapsă care subminează securitatea, stabilitatea, instituțiile constituționale și democratice ale unei țări.
Politică
Ministrul de Externe olandez vine la Chișinău
Rezoluția își exprimă sprijinul și pentru eforturile Chișinăului de a-și spori securitatea energetică prin diversificarea surselor de aprovizionare, reducerea consumului și achiziționarea de energie pe piața europeană, precum și dezvoltarea infrastructurii de interconectivitate.
De asemenea, deputații europeni solicită UE să sprijine în continuare Republica Moldova în vederea obținerii independenței energetice.