CHIȘINĂU, 19 apr – Sputnik, Doina Crainic. Continentul a înregistrat o creștere excepțională a producției în perioada 2000-2020, conform datelor de la Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), relatează Sputnik France.
Continentul a înregistrat creşterea producţiei pe hectar de la 1,75 tone la 2,54 tone, un salt de 44%. Celelalte continente sunt lăsate în urmă, întrucât în Asia a crescut cu 32%, în timp ce în Europa, cu 25%.
Africa de Est a înregistrat cea mai mare creştere, dublându-și producţia de la 1,3 tone de grâu în 2000 până la 2,96 tone în 2020. Campionul continentului rămâne însă Africa de Sud, cu 4,1 tone pe hectar.
Acest salt în producție se datorează consumului în creștere accentuată, în special în orașe, ceea ce a stimulat oferta, potrivit agenției Ecofin. De asemenea, unele țări de pe continent doresc să-și reducă dependența de export pentru a-și susține nevoile.
Este în special vorba de Senegal, care a lansat experimente pe grâu, testând mai multe soiuri pentru a vedea care ar fi cel mai potrivit. Totodată, Marocul a apelat la știință pentru a găsi semințe rezistente la secetă, care afectează Magrebul timp de câteva luni. Seceta amenință toate culturile de cereale din Tunisia.
Datorită reformelor sale agrare, Etiopia a devenit exportator de grâu, la fel ca şi Zimbabwe, care a revenit la export în 2022.