Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Fermierii moldoveni îi susțin pe producătorii agricoli din Polonia și România

Fermierii moldoveni sunt nemulțumiți de dumpingul din contul produselor agricole ucrainene.
Sputnik
CHIȘINĂU, 18 aprilie - Sputnik. Asociația moldovenească „Forța fermierilor” și-a exprimat solidaritatea cu producătorii agricoli polonezi, români și bulgari, care protestează împotriva dezechilibrului semnificativ pe piețele agricole regionale și a dumpingului din cauza produselor agricole din Ucraina.
„Mulți fermieri moldoveni sunt solidari cu Ucraina și oferă asistență semnificativă refugiaților din țara vecină. Însă scăderea prețurilor la cereale și semințe oleaginoase a dus la falimentul a mii de fermieri mici și mijlocii, care anterior au suferit și de numeroase crizele climatice, economice și geopolitice, fără a primi niciun sprijin din partea statului”, se arată într-un comunicat al asociației.
Asociația a cerut ca „Ministerul Agriculturii al Republicii Moldova să se alăture de urgență negocierilor autorităților țărilor est-europene privind criza prețurilor la produsele agricole și a îndemnat să depună toate eforturile necesare pentru a obține despăgubiri pentru fermierii moldoveni sau să fie limitat temporar importul de cereale și semințe oleaginoase către țara noastră în viitorul sezon agricol.
Anterior, coaliția de guvernământ a României a propus suspendarea importului de cereale și alte mărfuri din Ucraina. Importul de cereale ucrainene a fost deja interzis de Polonia, Ungaria și Slovacia, în timp ce Bulgaria ia în considerare și o astfel de posibilitate.
Internațional
Bruxelles: 145 de milioane de euro pentru Republica Moldova