Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

IEA: Exporturile ruseşti de petrol, la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani

Tanker petrolier
Agenția a dezvăluit că ţiţeiul brut rusesc transportat pe mare, sancționat, se vinde peste plafonul de preț stabilit de țările UE și G7.
Sputnik
BUCUREŞTI, 15 apr – Sputnik. În martie, exporturile rusești de petrol s-au ridicat la cel mai înalt nivel din ultimii aproape trei ani, în ciuda sancțiunilor occidentale, a dezvăluit vineri Agenția Internațională de Energie (IEA), în raportul său lunar.
Livrările zilnice pe mare de petrol rusesc au crescut cu 600.000 de barili pe zi (bpd), la 8,1 milioane bpd luna trecută, însemnând cel mai ridicat nivel din aprilie 2020, potrivit IEA.
Agenția din Paris a atribuit creșterea în mare măsură intensificării exporturilor de produse petroliere, care au revenit la nivelurile pre-covid. Livrările de produse petroliere au crescut cu 450.000 bpd la nivel lunar, până la 3,1 milioane bpd în martie.
Totuşi, în timp ce veniturile Rusiei din petrol şi-au revenit dintr-un declin în februarie și au crescut cu 1 miliard de dolari, la 12,7 miliarde de dolari, acestea se aflau încă în scădere cu 43% în aceeași perioadă a anului trecut, arată datele.
Rusia
Bloomberg: Rusia rămâne cel mai mare furnizor de petrol pentru India
Ţările occidentale au impus mai multe runde de sancțiuni care vizează exporturile rusești de petrol, inclusiv plafoane de preț și embargouri. În februarie, statele UE și G7 au introdus un plafon de preț de 100 de dolari pe baril pentru motorină, combustibil jet și benzină din Rusia și o limită de 45 de dolari pe baril pentru alte produse petroliere tranzacționate sub prețul ţiţeiului brut. Exporturile de combustibil la un preţ care depăşeşte aceste limite nu pot beneficia de servicii de asigurare și transport oferite de companii occidentale. Plafoanele au urmat introducerii unui plafon de preț anterior de 60 de dolari pe baril asupra ţiţeiului brut rusesc.
Rusia a ripostat prin refuzul de a-și vinde petrolul către țările care susțin restricţiile și prin reducerea producției sale cu 500.000 de barili pe zi începând din martie.
Potrivit raportului IEA, citat de RT, exporturile de ţiţei brut ale Rusiei în aprilie au depăşit plafonul de preț petrolier pentru prima dată de la impunerea restricțiilor. Agenția a dezvăluit că o medie ponderată a petrolului încărcat în porturile țării a depășit plafonul de preț pe 5 aprilie, în principal ca urmare a creșterii clasei ESPO la aproximativ 74 dolari pe baril.
La începutul acestei luni, opt membri ai grupului OPEC+, incluzând producători majori de petrol, printre care Rusia, Arabia Saudită, Irak și Kuweit, au șocat piețele anunțând propriile lor reduceri de producție de 1,16 milioane bpd, pe lângă cele deja introduse în noiembrie. Anunțul a determinat creşterea prețurilor globale ale ţiţeiului.