Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Seymour Hersh: Biden a vrut să-l „amenințe” pe Putin

Seymour Hersh
SUA au intenţionat să folosească amenințarea aruncării în aer a conductelor Nord Stream pentru a descuraja Rusia să atace Ucraina, a susținut jurnalistul.
Sputnik
BUCUREŞTI, 12 apr – Sputnik. SUA au intenţionat să folosească amenințarea aruncării în aer a conductelor Nord Stream pentru a descuraja Rusia să atace Ucraina, a susținut jurnalistul de investigații Seymour Hersh, câștigător al Premiului Pulitzer.
Într-un raport publicat online în februarie, Hersh a arătat că SUA au orchestrat bombardamentul din septembrie 2022 asupra conductelor din Marea Baltică, construite pentru a livra gaz din Rusia către Germania.
Vorbind luni pentru revista online germană Tichys Einblick, jurnalistul a spus că președintele Joe Biden a considerat inițial că amenințarea cu sabotajul va descuraja Rusia.
Internațional
Suedia: un grup sponsorizat de un stat se află în spatele exploziilor asupra Nord Stream
Hersh a spus că planurile pentru un potențial atac au început spre sfârșitul anului 2021, când SUA acuzau Moscova de o concentrare militară de-a lungul graniței cu Ucraina.
„Ideea a fost găsirea unui lucru important de care președintele să se poată folosi, cum ar fi o ademenire sau o amenințare, pentru a-l convinge pe Putin să nu atace [Ucraina]”, a spus Hersh.
„Mai presus de toate, a fost o amenințare. Nu cred că această administrație este foarte pricepută în materie de persuasiune. Aceștia operează mai degrabă în sensul: "Ești cu noi sau ești împotriva noastră". Ideea a fost să îi spună lui Putin: "Vom arunca în aer conductele dacă treceți granița cu Ucraina"”, a adăugat jurnalistul, citat de RT.
Cu două săptămâni înainte ca Moscova să-și lanseze operațiunea militară în februarie 2022, Biden a promis că SUA vor „pune capăt” proiectului Nord Stream dacă forțele ruseşti vor intra în Ucraina. Washingtonul și aliații săi au impus de atunci sancțiuni dure împotriva Moscovei și au furnizat Kievului arme grele, inclusiv tancuri și artilerie.
Totuşi, Casa Albă a negat orice implicare în sabotajul conductei, respingând raportul lui Hersh drept „ficțiune complet falsă”.
Internațional
Rusia: SUA blochează ancheta cu privire la Nord Steam
Mai multe instituții de presă au scris în martie că un grup pro-ucrainean care acționează independent s-ar putea afla în spatele sabotajului. Kievul a negat orice implicare în atac. Între timp, Rusia a insistat că relatările au ca scop abaterea atenției de la ancheta lui Hersh.
Luna trecută, Consiliul de Securitate al ONU a respins apelul Rusiei pentru înfiinţarea unei comisii internaționale care să investigheze atacul.
Dmitri Polianski, reprezentantul adjunct al Rusiei la ONU, a declarat marți pentru ziarul Izvestia că „ţările occidentale, în special SUA, nu sunt interesate de o investigație internațională obiectivă”. În schimb, ei sunt „interesați să acopere urmele și să conducă anchetatorii pe o pistă greșită”, a subliniat acesta.