Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Parlamentul a adoptat legea cu privire la subvenționarea în agricultură și mediul rural

Parlamentul a adoptat legea cu privire la subvenționarea în agricultură și mediul rural, documentul va intra în curând în vigoare.
Sputnik
CHIȘINĂU, 2 apr – Sputnik. Legea cu privire la subvenționarea în agricultură și mediul rural, potrivit serviciului de presă al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, care este autorul acestui act normativ, a fost elaborată ca să sporească competitivitatea sectorului agroindustrial, să asigure gestionarea rațională a resurselor naturale și dezvoltarea socio-economică a zonelor rurale.
„Documentul stabilește principiile politicii statului de subvenționare în agricultură și mediul rural; atribuțiile autorităților administrației publice în domeniul subvenționării în agricultură și mediul rural; formele și condițiile generale de subvenționare; particularitățile procedurii de examinare a cererilor de subvenționare. Măsurile și condițiile de subvenționare vor fi stabilite de către Guvern”, notează sursa oficială.
Potrivit comunicatului MAIA la acest subiect, de subvenționare vor putea beneficia fermierii, persoanele fizice sau juridice care desfășoară activitate în mediul rural sau în agricultură, altele decât fermierii, unitățile administrativ-teritoriale, grupurile de acțiune locală, organizațiile din domeniul cercetării și inovării, precum și instituțiile de învățământ cu profil agroindustrial.
Principala sursă de finanțare va fi Fondul național pentru dezvoltarea agriculturii și mediului rural, valoarea căruia, pentru anul 2023, constituie 1,5 miliarde de lei. Proiectul mai stabilește că mijloacele din Fondul național vor fi repartizate prin forme de plăți precum plata în avans, post-investiție, investiții directe, complementare și investiții prin etape, care reprezintă o formă nouă de plată.
La elaborarea formele de subvenționare s-a ținut cont de bunele practici în domeniu ale Uniunii Europene în corelare cu Politica Agricolă Comună. Autoritatea responsabilă de gestionarea și controlul mijloacelor financiare din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, precum și a celor provenite de la partenerii de dezvoltare va fi Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.
Societate
Circa 2000 de familii din Modlova își potr hrăni animalele datorită unui ajutor extern