CHIȘINĂU, 2 apr – Sputnik. Peste 80% din vinul produs în Republica Moldova în anul 2022 a fost exportat în 57 de state, iar prețul unui litru de vin exportat a înregistrat o ușoară creștere, ne informează Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare printr-un comunicat publicat de serviciul său de presă.
Potrivit sursei oficiale, cantitatea totală de struguri prelucrați în anul 2022 este de 280 mii tone, din care a fost obținut un volum de 190 milioane litri de vin, cu 10% mai mult decât în anul 2021. Pe de altă parte, anul 2022 a înregistrat și o descreștere a exporturilor, atât la capitolul volum, cât și la cel al veniturilor acumulate. Astfel, volumul exporturilor s-a redus cu 14%, iar valoarea cu 9,2%.
MAIA mai notează că factorii care au influențat asupra diminuării exportului în anul 2022 au fost: războiul din Ucraina, perturbarea logisticii de transport, diminuarea producției în vrac către piețele CSI ș.a.
Totodată, MAIA subliniază că „o noutate bună anunțată în cadrul conferinței este că tot mai mulți vinificatori aleg să se înregistreze în Registrului Vitivinicol. În ultimii trei ani, s-au înscris circa 20.000 de agenți economici noi, cifra totală ajungând la 59.000. În acest sens, producătorii de struguri au fost atenționați să-și înregistreze plantațiile viticole în Registrul Vitivinicol. Acest lucru este o condiție obligatorie pentru a putea vinde la toamnă strugurii pe care îi cresc. Potrivit datelor oficiale, la moment, în Registrul Vitivinicol sunt înregistrate 89 900 de plantații viticole și 343 de unități vinicole”.
Directorul interimar al Oficiului Național al Viei și Vinului, Elizaveta Breahnă, citată în comunicatul de la MAIA, a menționat că, anul 2022 a fost marcat descreșteri în ce privește volumul investițiilor pentru dezvoltarea sectorului. Astfel, investițiile făcute în domeniu au constituit 198 milioane lei, o descreștere de peste 50%, față de anul 2021. Din această sumă, 46 mln lei au fost alocați pentru plantarea viței-de-vie, 20 mln lei pentru defrișare, 96 mln lei pentru modernizarea vinăriilor, 36 milioane lei – pentru dezvoltarea piețelor. Fondul de subvenționare a acoperit circa 35 % din investiții.