CHIȘINĂU, 17 mart – Sputnik. Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a venit în Parlament în timpul ședinței plenare de vineri pentru a ține un discurs patetic de peste 40 de minute.
În sală se aflau doar deputații PAS și deputatul Gaic Vartanian care a părăsit recent PSRM și a aderat la echipa MAN.
Din momentul în care a venit în Parlament Maia Sandu ședința plenară a început să arate ca o ședință de partid, în care liderul vorbește cu înflăcărare, iar ceilalți îi întrerup periodic discursul cu aplauze și erupții de entuziasm colectiv.
Ideea centrală a alocuțiunii lui Sandu a fost că „nu există altă cale pentru Republica Moldova, decât integrarea în Uniunea Europeană”.
Președintele a făcut apel la toate instituțiile statului „să lupte cu propaganda rusă”. Iar oamenii sunt îndemnați de Șeful Statului „să creadă doar informațiile oficiale”.
„Aștept ca Guvernul Recean să acționeze ferm pentru a opri orice tentativă de destabilizare a situației din țară, dar și să susțină economia”, a mai spus Sandu.
Ea a acuzat cu text deschis Kremlinul că acesta, chipurile, susține grupurile ce ar urmări destabilizarea în Republica Moldova. mai mult, ea a acuzat cu text deschis Federația Rusă că ar dori să atace și să invadeze Republica Moldova.
“Vreau să asigur toți cetățenii noștri că Republica Moldova nu este, în prezent, în pericol ca războiul să vină pe teritoriul țării noastre. Armată rusă nu poate ajunge aici atât cât Ucraina se ține pe picioare și apără și Moldova. Le suntem recunoscători ucrainenilor pentru eroismul lor și dragostea lor de libertate. Anume pentru că armata rusă nu poate ajunge pe teritoriul țării noastre, Kremlinul încearcă să destabilizeze situația din interior, plătind cu bani murdari hoții din Moldova”, a declarat Sandu.
Sandu a chemat toate forțele politice să pună umărul la aderarea Republicii Moldova la UE și să facă acest lucru necondiționat.
Ea a operat și cu alte preocupări ale oamenilor, cum ar fi viitorul copiilor și al țării, dorința moldovenilor de a trăi în pace, lupta cu hoții și bandiții etc.
De asemenea, Sandu a cerut „crearea Curtea anticorupție care să examineze corupția mare și corupția din justiție”.
Viitorul european a fost elementul elementul central în discursul lui Sandu. Respectiv, e de așteptat că orice atitudine critică față de implicațiile negative ale parcursului european poate însemna represiuni.