Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Războiul declaraţiilor....despre război, în Parlamentul României

Parlamentul României a adoptat, marţi, o declaraţie prin care reafirma solidarizarea statului român cu regimul de la Kiev, la un an după declanşarea operaţiunii militare speciale în războiul început în 2014, în Ucraina.
Sputnik
CHIȘINĂU, 8 mar - Sputnik, Bogdan Duca. Declaraţia a fost adoptată cu 285 de voturi pentru, 5 contra şi 2 abţineri. Cu toată această majoritate manifestată la vot, dezbaterile din plen au fost unele aprinse.
”Tot ceea ce ne informează domnul preşedintele lor, pentru că pe mine nu mă reprezintă, un preşedinte cu cetăţenie germană care face interesele Austriei şi Germaniei, care vinde ţara pentru un post la NATO pe care nu îl mai apucă, este inacceptabil ca în acest moment să fim informaţi că pe teritoriul naţional s-a dislocat forţa de răspuns a NATO cu capacitate de reacţie foarte ridicată”, a spus senatorul Diana Şoşoacă de la tribuna Parlamentului.
Aceasta a mai atras atenţia că ”mai avem un pas şi vom fi solicitaţi probabil după o lună de la intrarea în război, încălcând Constituţia, să aprobăm intrarea României în război”. ”Un război în care România va fi folosită doar ca teatru de operaţiuni”, a mai precizat aceasta.
După ce Dianei Şoşoacă i-a fost oprimit microfonul în timpul intervenţiei, replica i-a fost dată de către parlamentarul PNL Pavel Popescu, cunoscut pentru poziţiile sale progresiste, rusofobe şi sinofobe.
Acesta a vorbit despre „datoria” de a fi „de partea bună a istoriei”, adică de partea SUA şi NATO.
”Este absolut inacceptabil ca nişte colegi care vin dintr-un soi de hemoragie, aici, zilnică, din Ambasada Rusiei, şi vreau să clarific acest lucru, informaţie publică. Colegii care au vorbit se duc săptămânal, lunar, în Ambasada Rusiei, în casa celor care îl validează pe criminalul Putin în acest război”, a spus el, precizând că ”ceea ce fac unele partide politice din România şi unii politicieni absolut iresponsabili, astăzi, de la pupitrul Parlamentului, este un rău mult mai mare decât ne putem imagina”.
A urmat intervenţia liderului AUR; George Simion, care a acuzat pe Popescu de analfabetism funcţional: ”Domnul Pavel Popescu poate face parte din categoria analfabeţilor funcţionali care nu sunt în stare să înțeleagă un discurs. Şi dumneavoastră sunteţi în categoria extremistă care vrea să pună pumnul în gură unora şi altora. Trebuie să liniştim de la tribuna Parlamentului toţi românii, nu, nu intrăm în război, nu ne trimitem copiii la război. Românii au fost speriaţi mult prea mult, de pandemie, de crize repetate, nu ne trimite nimeni într-un război care nu e al nostru”, a spus Simion.
Liderul AUR a arătat că formaţiunea sa a cerut ca în declaraţia Parlamentului să fie introdusă situaţia etnicilor români din Ucraina, respectiv necesitatea de a proteja patrimoniul şi biodiversivitatea u Deltei Dunării.
Senatorul PSD Titus Corlăţean a replicat că textul declaraţiei Parlamentului este scris de el. ”Este scris pentru că era necesar, este un element de poziţie constantă a statului român, dincolo de suişurile şi coborâşurile din ultimele zile. Aşa încât, atunci când statul român are de afirmat un interes major trebuie să îl afirme, nu iraţional, nu urlând”, a afirmat senatorul PSD.
Barna l-a contrazis pe Corlăţean spunând că ”declaraţia aceasta pentru care vă rupeţi toţi cămaşa astăzi a fost depusă de USR acum mai bine de două săptămâni”, a mai spus Barna, fiind huiduit de parlamentarii din bănci.
Internațional
Autoritățile de la Tbilisi n-au dreptul să se apere la fel ca cele din SUA și UE?