CHIȘINĂU, 4 mart – Sputnik. Sudanul dorește să îşi extindă cooperarea cu Rusia în producția de petrol și poartă discuții cu marile companii energetice ruseşti, încercând să reducă dependența de importurile de ţiţei brut, a declarat ministrul Energiei din Sudan, Mohamed Abdallah, potrivit RT.
Oficialul a menționat că mai multe companii ruse operează deja în Sudan și a spus că Khartoum negociază mai multe investiții în sectorul energetic cu Rosneft și Zarubezhneft.
Abdallah a descris Rusia drept un stat „cu mari capacități tehnologice” și a explicat că, în timp ce Sudanul încearcă să îşi crească producția internă de petrol, dorește ca Moscova să contribuie la dezvoltarea infrastructurii necesare.
La separarea de Sudan în 2011, Sudanul de Sud a obținut 75% din câmpurile petroliere naționale. Cu toate acestea, întreaga infrastructură necesară pentru exporturile de petrol a rămas în Sudan. După secesiune, producția de petrol în ambele țări a scăzut din cauza instabilității politice continue.
Khartoum nu a reușit să-și crească producția de ţiţei brut în ultimii ani și este acum capabilă să producă „doar 40.000-50.000 de barili pe zi, ceea ce nu este suficient pentru consumul intern”, a explicat Abdallah.
„Suntem interesaţi să modernizăm [câmpurile petroliere] și să stimulăm producția internă de petrol pentru a ajunge la autosuficiență și a reduce dependența de importurile de ţiţei din Sudanul de Sud”, a menționat acesta, adăugând că țara este dornică să devină un exportator regional de ţiţei brut.
Anterior, șeful Departamentului de cooperare internațională al Ministerului Energiei din Rusia, Dmitri Semionov, a declarat că cele două țări analizează oportunitățile de a extinde cooperarea în sectorul petrolier dincolo de producție. Rusia este pregătită să împărtăşească tehnologia cu Sudanul în diferite domenii, inclusiv în utilizarea gazelor asociate, rafinarea petrolului și producția petrochimică, a adăugat Semionov.