CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik, Daniela Porovăț. Sprijinirea păcii în Ucraina este mult mai puternică în cadrul ONU decât în Uniunea Europeană, unde oricine vorbeşte despre importanţa unui acord diplomatic este imediat catalogat drept susţinător al Rusiei, a declarat la New York, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, Péter Szijjártó, după întrevederea avută cu António Guterres, Secretarul general al ONU.
Potrivit unui comunicat al MAE ungar, Péter Szijjártó a subliniat că "starea de spirit de la New York este total diferită faţă de cea de la Bruxelles, atunci când vorbim despre războiul din Ucraina, pentru că atunci când cineva de la Bruxelles vorbeşte despre importanţa păcii este imediat catalogat ca susţinător al ruşilor, ceea ce este evident o nebunie".
Ministrul ungar a atras atenția că acesta nu este un meci de fotbal unde trebuie să susţii o echipă sau alta.
"Aici, reprezentanţii lumii non-europene nu prea înţeleg de ce Europa sau cel puţin unele state europene, sau unii lideri europeni, vor să transforme ceva ce li se pare a fi un război regional într-un război global", a precizat Péter Szijjártó care a indicat faptul că la ONU dorinţa de pace, sprijinul pentru pace, este mult mai mare decât la Bruxelles.
”Şi ţările din afara Europei suferă din cauza consecinţelor războiului, în ciuda faptului că geografic sunt situate departe", a adăugat oficialul ungar.
Péter Szijjártó a subliniat că soluţionarea diplomatică este posibilă doar dacă părţile direct sau indirect opuse sunt dispuse să negocieze, ceea ce necesită canale de comunicare. Nu există un canal de comunicare mai bun decât ONU, care a fost creată tocmai pentru a permite ţărilor aflate în război sau în conflict să dicute între ele, a mai adăugat şeful diplomaţiei de la Budapesta.
"Prin urmare, i-am solicitat secretarului general al ONU să facă tot ce îi stă în putinţă pentru ca ONU să-şi poată îndeplini acest rol, să fie un mediator sau să asigure o platformă de discuţii", a declarat Péter Szijjártó.
Ministrul ungar a subliniat că, până în prezent, au existat două încercări reuşite de mediere, ambele legate într-un fel de ONU, cum au fost acordul de reluare a exporturilor de cereale şi evitarea, până în prezent, a accidentelor nucleare, prin implicarea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.
Şeful diplomaţiei ungare a mai declarat că ONU ar trebui să joace în sfârşit rolul pe care istoria i l-a încredinţat. "Să nu uităm că doar pacea poate salva vieţi, nici pachetele de sancţiuni, nici transporturile de armament nu vor aduce pacea, acestea aduc doar riscul unei escaladări temporare şi geografice a conflictului", a opinat ministrul ungar de externe.