Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Republica Moldova a semnat trei acorduri cu Uniunea Europeană în domenii strategice

Republica Moldova a semnat, la Bruxelles, trei acorduri cu Uniunea Europeană în domenii strategice
Sputnik
CHIȘINĂU, 8 feb – Sputnik. Republica Moldova a semnat trei acorduri cu Uniunea Europeană în domenii strategice - vamal, fiscal și cel al ocrotirii sănătății. Acestea au fost semnate în cadrul vizitei premierului Natalia Gavrilița la Bruxelles.
Programele Customs și Fiscalis a fost semnate alături de comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni.
"Acordul privind cooperarea în domeniul vamal va permite țării noastre să uniformizeze legislația și politicile în domeniu; să consolideze capacitățile administrative și în domeniul IT; să opereze sisteme electronice europene, dar și să implementeze inovații în domeniul politicii vamale. Semnarea Programului UE Fiscalis va contribui la îmbunătățirea schimbului de informații fiscale și întărirea capacității administrative, va consolida abilitățile IT prin dezvoltarea și operarea sistemelor electronice.", se arată într-un comunicat emis de Guvernul Republicii Moldova.
În cadrul ceremoniei de semnare a Acordurilor, Natalia Gavrilița a declarat că participarea la programele Uniunii Europene este o parte importantă a procesului de integrare europeană a Republicii Moldova.
Cel de-al treilea Acord UE-Moldova, semnat de Natalia Gavrilița și Margaritis Schinas, vicepreședintele Comisiei Europene pentru promovarea modului european de viață, a fost Programul „UE pentru sănătate” (EU4Health). Programul are mai multe arii de intervenție, inclusiv consolidarea sistemului de sănătate și a angajaților acestuia, transformarea digitală și lupta împotriva cancerului.
Natalia Gavrilița a declarat că, prin semnarea acestui acord, țara noastră va avea acces la Program pe poziții de egalitate cu statele membre ale UE.
„EU4Health va contribui la consolidarea sistemului național de sănătate publică, prin îmbunătățirea gradului de pregătire pentru situațiile de urgență, inclusiv prin creșterea rezilienței în fața crizelor sanitare. De asemenea, programul va contribui la creșterea capacităților de prevenire a bolilor, în special a cancerului și, nu în ultimul rând, va facilita mobilizarea fondurilor pentru digitalizarea asistenței medicale și îmbunătățirea accesului la servicii medicale de calitate”, a spus Gavrilița.
Politică
Gavrilița a comentat la Bruxelles declarațiile șefuluilui diplomației de la Moscova