Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Hotărîrea care interzicea exportul de energie electrică, anulată de ANRE

Hotărârea care interzicea exportul de energie electrică în perioada stării de alertă pe piața energiei electrice a fost abrogată.
Sputnik
CHIȘINĂU, 4 feb -Sputnik. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a abrogat Hotărîrea care interzicea exportul de energie electrică. Decizia a fost luată la şedinţa de vineri a regulatorului.
În decizia sa, ANRE Agenția a ținut cont de faptul că S.A. „Energocom” are asigurate cantitățile necesare de energie electrică, semnând cu producătorul „Молдавская ГРЭС” un contract de achiziționare a energiei electrice, cât și a contractelor cu furnizori din Romania, pentru acoperirea cererii de energie electrică ale furnizorilor serviciului universal și de ultimă opțiune și ale operatorilor de sistem.
Interdicția respectivă a fost impusă urmare a sistării exportului energiei electrice către UE și Republica Moldova de către Ucraina, din cauza atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice; la acel moment Republica Moldova importa din Ucraina 30% din totalul energiei electrice consumat.
Amintim că anterior, producătorii de energie verde din ţara noastră s-au plâns se faptul că încasează pierderi, inclusiv, din cauza faptului că nu pot vinde curentul pentru îl produc în alte ţări.
Societate
Căldura s-ar putea scumpi în Chișinău