Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Președintele Ungariei a cerut garantarea drepturilor minorităților naționale din Ucraina

Președintele Ungariei Novak: Kievul trebuie să garanteze drepturile minorităților naționale pentru a putea adera la UE.
Sputnik
CHIȘINĂU, 3 feb – Sputnik. Ucraina trebuie să garanteze drepturile minorităților naționale pe teritoriul său pentru a adera la Uniunea Europeană, a declarat președintele ungar Katalin Novak, citat de agenția de presă MTI.
„Există o poziție comună în această chestiune, deoarece cei care au o idee despre problemă, inclusiv președinții Austriei și Italiei, susțin cauza minorității maghiare transcarpatice”, a spus ea la o întâlnire cu omologul său bulgar Rumen Radev.
Ea a amintit că în regiunea transcarpatică locuiesc 150.000 de maghiari, care au nevoie stringentă să își poată folosi limba maternă în viața de zi cu zi.
„Vom face totul pentru a garanta pe deplin drepturile minorității noastre care locuiește în Ucraina”, a asigurat Novak.
Președintele Ungariei a remarcat că ultimele modificări ale legislației ucrainene nu conduc în direcția corectă și privează minoritatea maghiară de realizarea drepturilor sale. Din acest motiv, în Transcarpatia au loc acțiuni împotriva minorităților.
Novak a adăugat că ea și-a anunțat punctul de vedere într-o scrisoare adresată liderului ucrainean Vladimir Zelenski cu privire la legea minorităților naționale, cu privire la situația maghiarilor din Transcarpatia, dar el încă nu a răspuns la aceasta.
Anterior, avocatul poporului pentru limbi străine, Taras Kremin, a declarat că în școlile din regiunea transcarpatică, unde locuiesc mulți etnici maghiari, au fost identificate probleme în organizarea învățământului în limba ucraineană.
Potrivit presei locale, steagurile ungurești au fost scoase din instituțiile publice din orașul Mukacevo și din satele din împrejurimi, iar un șir de șefi ai instituțiilor apropiate Societății de Cultură Maghiară din regiune au fost concediați.
Secretarul de stat al Ministerului de Externe al Ungariei pentru Relații Bilaterale, Tamas Menzer, a numit opresiunea minorității naționale din Transcarpatia ucraineană inacceptabilă și a cerut autorităților locale să oprească „atrocitățile” împotriva maghiarilor.
Tensiunile în relațiile dintre Ucraina și Ungaria au apărut pe fondul discuțiilor despre legea ucraineană privind educația, care reduce semnificativ posibilitatea de a învăța în limbile minorităților naționale. Legea a intrat în vigoare la 28 septembrie 2017. Era planificat să fie pus în funcțiune în etape până la sfârșitul anului 2020.
Internațional
Ungaria cere ca Ucraina să pună capăt atacurilor asupra maghiarilor