Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Diplomat de top din UE, despre trimiterea de avioane de luptă în Ucraina

Livrarea de avioane de război către Kiev este o chestiune „extrem de controversată” pentru bloc, a spus Josep Borrell.
Sputnik
BUCUREŞTI, 3 feb – Sputnik, Doina Crainic. Ideea de a trimite avioane de luptă în Ucraina, pe fondul conflictului ţării cu Rusia, provoacă diviziuni între statele UE și nu este pe ordinea de zi în acest moment, a anunțat șeful politicii externe blocului, Josep Borrell.
Livrarea de avioane de război către Kiev este o chestiune „extrem de controversată” pentru Uniunea formată din 27 de membri, a spus Borrell în timpul discuţiei sale cu presa la Bruxelles, miercuri, citat de cotidianul spaniol El Pais.
Potrivit diplomatului, aeronavele de luptă sunt „o chestiune diferită” de tancurile principale de luptă pe care Germania, Polonia și alte ţări din UE au acceptat să le trimită Ucrainei la sfârșitul lunii ianuarie, în ciuda faptului că, luni întregi, a fost exclusă această posibilitate.
Borrell i-a sfătuit pe membrii blocului să se concentreze pe îndeplinirea promisiunii de a livra aceste tancuri Kievului. De asemenea, oficialul a spus că regretă că țările au fost de acord „una câte una” să furnizeze tancuri, întrucât „ar fi fost mai bine să se ia o decizie la nivel european”.
Totodată, diplomatul a refuzat să-și exprime propria poziție cu privire la chestiunea avioanelor de luptă. „Munca mea este să încerc să mențin consensul, iar cel mai bine este să nu iau o poziţie care să-l pună în pericol”, a explicat Borrell, potrivit RT.
După ce a primit asigurări din partea ţărilor din UE, a SUA și Marii Britanii că îi vor fi furnizate zeci de tancuri Leopard 2, M1 Abrams și Challenger 2, Kievul şi-a intensificat apelurile ca NATO să-i furnizeze și avioane de luptă, în special aeronave F-16, fabricate în SUA.
În timp ce Franța și Olanda au spus că sunt deschise să trimită avioane de război în Ucraina, alte țări, inclusiv Germania, au exclus o astfel de posibilitate.
La fel ca Borrell, vice-cancelarul german Robert Habeck a subliniat, la începutul acestei săptămâni, că „există o diferență între tancurile de luptă și avioanele de luptă”. Livrarea de avioane către Kiev ar însemna „probabil” trecerea unei linii și ar exista riscul ca Berlinul să fie atras în conflict direct cu Moscova, a spus acesta.
De asemenea, SUA și Marea Britanie au mai spus că furnizarea de tancuri către guvernul lui Vladimir Zelenski nu va fi urmată de avioane de război. Președintele american, Joe Biden, a răspuns „nu” când a fost întrebat dacă Kievul va primi avioane F-16, în timp ce guvernul britanic a subliniat că avioanele nu sunt „practice” pentru Kiev.
Moscova a avertizat în repetate rânduri cu privire la livrările de arme occidentale către Ucraina, susţinând că nu vor schimba cursul conflictului, ci doar îl vor prelungi și vor crește riscul unei confruntări directe între Rusia și NATO.
Analize și opinii
Un politician american a spus de ce Occidentul sprijină Ucraina