Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Sesizarea Partidului Șor privind prelungirea stării de urgență, respinsă de CC

Sesizarea Partidului Șor privind prelungirea stării de urgență a fost respinsă de Curtea Constituțională.
Sputnik
CHIȘINĂU, 27 ian - Sputnik. Sesizarea Partidului „Șor”, din 23 decembrie 2022 privind controlul constituționalității Hotărârii Parlamentului privind prelungirea stării de urgență nu va fi examinată.
Potrivit deciziei Curții Constituționale, „se sistează procesul privind controlul constituționalității Hotărârii Parlamentului privind prelungirea stării de urgență nr. 330 din 1 decembrie 2022, depusă de dna Marina Tauber, deputat în Parlamentul Republicii Moldova”.
Totodată, Curtea apreciază că la examinarea sesizării s-a constatat o paritate de voturi. În acest caz, sistarea examinării se face în baza articolului 66 din Codul jurisdicției constituționale, potrivit căruia „în cazul în care la adoptarea hotărârii privind constituționalitatea actului normativ sau a tratatului internațional se înregistrează paritate de voturi, actul normativ sau tratatul internațional se prezumă constituțional, iar cauza se sistează”.
La fel, potrivit aceluiași articol, „în alte cazuri de paritate a voturilor se consideră că hotărârea, decizia sau avizul nu au fost adoptate, iar examinarea cauzei se sistează, cu excepția cazurilor prevăzute la art.4 alin.(1) lit.d), e), f) şi h), când examinarea cauzei se amână.
Politică
Partidul Șor, cu o sesizare la Curtea Constituțională privind indexarea pensiilor