CHIȘINĂU, 15 dec – Sputnik, Marius Holdean. O investigație din France Press arată adevărata dimensiune a traficului de droguri prin portul olandez Rotterdam.
Milioanele de containere descărcate de macarale gigantice fac din portul Rotterdam cel mai mare port al Europei, dar orașul olandez se confruntă și cu cantități tot mai mari de marfă mai puțin binevenită: cocaina, arată jurnaliștii francezi.
O cantitate record, de aproape 70 de tone de droguri, a fost interceptată în 2021, cu 74% mai mult față de anul dinainte, a declarat Ger Scheringa, șeful de post al unei echipe de vameși înarmați din port.
Rotterdam și Anvers, din Belgia vecină, au fost principalele două puncte de intrare folosite de un „super cartel” din Dubai, furnizorul a o treime din cocaina europeană, și care, potrivit Europol, a fost prins luna trecută.
De obicei, cocaina este ascunsă în containere sau, uneori, sub nave, în deschideri de sub linia apei, de unde sunt apoi recuperate de scafandri.
Chiar primarul orașului Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, a deplâns faptul că orașul-port se „îneacă în cocaină”, condamnând violența care însoțește traficul de droguri.
Aboutaleb vrea ca autoritățile portuare să verifice toate containerele care sosesc din America Latină.
Dar ofițerul vamal Scheringa spune că „cea mai mare provocare este să găsești un echilibru între viteza logisticii portului și verificarea a tot ce vrei”.
Cartelurile folosesc metode sofisticate pentru a trimite cocaina prin Rotterdam, după care o și recuperează, bazându-se adesea pe informații din interior, a spus Romilda Schaaf, specialist în droguri pentru poliția portuară.
Potrivit acelorași dezvăluiri, cartelurile de droguri ascund cocaina în containeree, adesea venind din America de Sud.
Tineri, adesea din sudul defavorizat al Rotterdamului, potrivit procurorilor, petrec, uneori, și câteva nopți în „hoteluri din containere”, dotate cu mâncare și pături, aproape de locul în care este așteptat un container cu cocaină. Apoi mută drogurile în alte containere, astfel încât să existe mai puține șanse ca acestea să fie verificate, mai ales dacă provin din America de Sud.
Pe 6 decembrie, poliția olandeză a declarat că o femeie ofițer de 43 de ani din Rotterdam a fost arestată din cauza acuzațiilor de corupție și implicare în trafic de droguri.
Cartelurile plătesc docherilor și oficialilor portuari până la 100.000 de euro pentru a ajuta la trecerea loturilor mari, spune Scheringa.
Dar lucrurile nu se opresc aici: un jurnalist olandez celebru și un avocat, implicați în procesul unui presupus baron al drogurilor, au fost asasinați în 2019 și 2021.
Așa arată siguranța și protecția granițelor Europei în cazul Olandei, care s-a opus intrării Bulgariei în Schengen, făcând un joc subtil prin care i-a lăsat Austriei opoziția față de intrarea României, când, de fapt, ambele țări au avut ca scop blocarea Sofiei și Bucureștiului la pachet.