Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Nemții, mai puțin dedicați NATO decât românii?

Germanii nu sunt la fel de dedicați cauzei NATO precum românii. Dacă România a fost prima țară NATO ce a îndeplinit obiectivul de a cheltui 2% din PIB pe înarmare, Germania riscă să îl rateze și în 2023.
Sputnik
Jusnalistul și politologul român Bogdan Duca observă într-un articol publicat luni că nemții și românii sunt foarte diferiți când e vorba despre cheltuielile bugetare în favoarea NATO. Berlinul doreşte să atingă acest obiectiv în această legislatură, a spus reprezentantul executivului german în conferinţa de presă periodică, adăugând că cancelarul Olaf Scholz încă nu a luat o decizie legată de creşterea ţintei NATO de 2% din PIB pentru apărare.
”Este adevărat că probabil nu vom atinge ţinta de 2% în acest an – există diverse indicii în acest sens; chiar şi pentru anul viitor chestiunea este deschisă în acest moment”, a explicat purtătorul de cuvânt.
Pe de altă parte, cancelarul Olaf Scholz a confirmat luni planurile guvernului său de a cumpăra avioane de vânătoare americane F-35, parte a eforturilor de modernizare masivă a armatei germane.
”Germania va continua să-şi respecte angajamentul faţă de aranjamentele nucleare comune ale NATO, inclusiv prin achiziţionarea de avioane de vânătoare F-35 cu dublă capacitate”, a scris Scholz într-un articol publicat de revista americană Foreign Affairs.
România și-a triplat cheltuielile cu înarmarea în ultimii 15 ani de zile, fiind printre primele state din NATO care și-a îndeplinit obligația de a crește cheltuielile cu armata la 2 % din PIB, în 2017.
Aceasta deși nu avem educație, spitale, drumuri, bani pentru bătrâni iar pentru multe școli și familii, toaletele sunt încă în fundul curții.
Societate
Ministerul Apărării, despre racheta căzută la Briceni