Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Fost premier: Băncile moldovenești înregistrează profit pe seama statului

Ex-premierul Ion Chicu atenționează opinia publică asupra unui fenomen strigător la cer care se întâmplă în Moldova pe timp de criză economică, energetică.
Sputnik
CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Statul este „clientul de aur” al băncilor comerciale, care în doar 9 luni ale acestui an instituțiile bancare a însumat 1,2 miliarde lei. Despre aceasta a scris fostul premier, Ion Chicu, pe canalul său de telegram.
Anterior, Banca Națională a Moldovei a publicat date privind situația financiară din sectorul bancar pentru perioada ianuarie-septembrie curent. Potrivit acestor informații, la 30 septembrie, profitul sistemului bancar se ridica la 2,8 miliarde lei, în creștere cu 71,6% (1,2 miliarde lei) față de aceeași perioadă a anului trecut.
„Și asta pe fonul: recesiunii economice și degradării aproape la toate sectoarele; diminuării soldului creditelor acordate pentru procurarea/construcția imobilului în trimestrul 3 al anului 2022 cu 100 mln.lei. Pentru comparație, în trimestrul 3 al anului 2021 soldul acestor credite a crescut cu 1,1 miliarde de lei; descreșterii valorii absolute a creditelor acordate industriei productive – cu 208 mln.lei; dar și aînrăutățirii situației debitorilor – creditele neperformante au crescut cu 13,1%, iar cele expirate – cu 16,9%”, notează fostul premier.
Politicianul s-a întrebat pe seama cui băncile comerciale înregistrează asemenea profituri record, cine-i „clientul de aur”.
„Desigur - statul condus de niște analfabeți corupți din gruparea PAS. Care împrumută de la bănci miliarde la dobânzi de 22% anual”, a menționat Chicu.
Potrivit datelor Băncii Naționale, la 30 septembrie curent, în Republica Moldova funcționau 11 bănci licențiate de BNM.
Societate
Care este datoria companiei Moldovagaz față de Gazprom pentru luna noiembrie și decembrie