Editorial de Iana Osipova
Călătoriile fără viză, intrarea simplificată cu pașaportul de cetățean al Federației Ruse, legăturile comode de transport - sunt principalele motive pentru care rușii aleg țările învecinate pentru sărbătorile de iarnă. Despre subtilitățile turismului și destinațiile de top din țările CSI pentru Revelion - în materialul Sputnik.
Cetățenii rușii au început să caute tot mai des o alternativă în țările învecinate. Potrivit Asociației Tour Operatorilor din Rusia (ATOR), cele mai mari agenții de turism din Rusia au înregistrat o creștere de la 10 până la 80% față de aceeași perioadă de anul trecut a cererilor de sejururi în țările învecinate pentru sărbătorile de iarnă.
Belarus: la zimbri și shopping
Liderul incontestabil pentru sărbătorilor de Anul Nou printre cetățenii ruși este Belarusul. Potrivit vicepreședintelui asociației Alianța Agențiilor de Turism (AAT) Alexan Mkrtcian, încolo se vor îndrepta mai bine de jumătate dintre rușii care și-au planificat călătorii în țările vecine. Turiștii vor ajunge acolo în principal cu trenul și mașinile personale, însă unii vor folosi și calea aerului. Belarusului îi revin 2,6% din numărul total de bilete cumpărate de ruși pentru sărbătorile de Revelion (datele serviciului de planificare a călătoriilor OneTwoTrip).
Belarusul, de altfel, tot anul i-a interesat pe ruși mai mult decât alte țări din ”străinătatea apropiată”, a declarat pentru Sputnik director comercial al operatorului național de turism ”Alean”, Oksana Bulah. „Există aici interesul pentru stațiunile balneare locale și pentru recreerea în hoteluri din afara orașelor, în locuri pitorești, și pentru programele de excursii. Anul acesta, cetățenii rușii au mers în Republică pentru tururi improvizate de shopping, cazându-se în hoteluri din orașul Minsk”, spune Bulah.
Aleksan Mkrtcian îi sfătuiește pe acei ruși care doresc să vadă Europa să zboare în Belarus, în special în partea sa vestică - orașul Grodno. „Aceasta este o părticică minunată a Europei, în care poți ajunge fără viză și chiar fără pașaport străin”, explică Mkrtcian.
În Armenia cu ”Pace” (”Mir”)
A doua țară în ceea ce privește solicitarea generală în rândul cetățenilor ruși (conform AAT) și prima dintre țările CSI în clasamentul biletelor de avion rezervate (conform OneTwoTrip) este Armenia. Însă, potrivit vicepreședintelui Uniunii Industriei Turismului din Rusia Iuri Barzîkin, în Armenia sunt mulți pasageri de tranzit. „În scop turistic încolo merg mulți cetățeni ai Federației Ruse, dar este greu de determinat exact cine este turist, cine este în tranzit spre alte țări și cine este în vizită la rude”, a comentat expertul.
Armenia este o țară foarte ieftină, a menționat Aleksan Mkrtcian, rușii sunt așteptați și iubiți acolo. Nu există barieră lingvistică, nu există probleme cu rublele, cardurile ”Mir” sunt acceptate. Și se poate zbura în Armenia din 15 orașe ale Rusiei.
În Kazahstan și Uzbekistan nu se mai merge doar pentru „sejururi cu card”
Pe locul trei în ceea ce privește cererea cetățenilor ruși (conform AAT) se află Kazahstanul. Kazahstanul este iubit în special de siberieni, subliniază Iuri Barzîkin: „Oamenii merg și la odihnă, și în alte scopuri. Kazahstanul este o destinație populară, mai ales în partea asiatică a Rusiei, pentru că este mai aproape de zburat. În timpul sărbătorilor de Revelion este valorificată activ latura sanatorial-balneară din această republică”, explică expertul. El menționează de asemenea că în Kazahstan există pachete turistice ale tur-operatorilor ruși și kazahi.
Kazahstanul, ca și Kîrgîzstanul vecin, rămân atractive pentru cumpărătorii ruși de „sejururi cu card”. Însă cererea pentru acestea este deja în scădere, notează Aleksan Mkrtcian. „Multe țări au introdus eliberarea cardurilor la distanță. Costă în medie 25 de mii de ruble și va fi mult mai ieftin decât obținerea cardului la vizitarea nemijlocită a țării”, explică expertul.
În top cinci privind cererea, potrivit AAT, au intrat Georgia și Uzbekistanul. Prima țară atrage cetățenii rușii cu bucătăria sa națională, Gudauri înzăpezit și partea interesantă de excursii. Al doua - prin originalitatea și ospitalitatea sa.
În 2022, fluxul turistic în Uzbekistan a crescut cu 25%, a declarat pentru Sputnik directorul executiv al Asociației Tour Operatorilor din Rusia Maia Lomidze. Iar Iuri Barzîkin atrage atenția asupra faptului că „există pachete turistice pentru Tașkent, Samarkand, Buhara. Zboruri spre Uzbekistan sunt și de la Moscova, și din regiunile Rusiei.”
Cum își organizează rușii călătoriile
După cum arată datele Uniunii Industriei Turismului din Rusia, jumătate dintre cetățenii ruși vor călători pe cont propriu în țările învecinate. „O astfel de proporție: cu cât zbori mai departe, cu atât te bazezi mai mult pe operator. Dintre toți rușii care călătoresc prin țară, 80% sunt turiști de sine stătători. Dintre cei care călătoresc în țările din vecinătate aceștia constituie 50%. Doar 10% dintre ruși călătoresc de sine stătător în țările străine îndepărtate. Practic, ei preferă să ia acum pachete turistice”, menționează Iuri Barzîkin.
„Prețurile la biletele de avion pentru sărbătorile de iarnă (din 29.12. până în 10.01) au crescut pentru toate destinațiile. Însă acum deocamdată (din 01.12 până la 20.12) este perioada cea mai scăzută. În continuare, prețurile doar vor crește. Trebuie înțeles că nemijlocit pentru Anul Nou foile turistice vor fi mai scumpe, iar dacă așteptați câteva zile, va fi deja mai ieftin. „Date mari” - prețuri mari”, spune Alexan Mkrtcian.