Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Kazahstanul ca subiect de reflecție la București

Discuții la București cu privire la Kazahstan ca actor regional cu rol în realizarea echilibrelor globale. Între participanți, ambasadorul Kazahstanului la București, Nurbakh Rustemov, și profesorul Adrian Severin.
Sputnik
BUCUREȘTI, 24 nov -Sputnik. O masă rotundă organizată de Ambasada Kazahstanului în România, Euro Defense România și Institutul pentru studiul politicii și economiei în Orientul Mijlociu, având ca temă “Noul Kazahstan, pe drumul spre înnoire și modernizare”, a fost prilejul unor reflecții geopolitice mai incorecte politic, în contextul în care politica externă a României pare subordonată exclusiv intereselor SUA, NATO și UE.
În intervenția sa, profesorul Adrian Severin, fost ministru de Externe și europarlamentar român, cunoscut pentru pozițiile sale realiste și curajoase în contextul crizei din Ucraina, a avut trei idei principale.
Conform fostului șef al diplomației române, România poate fi principala poartă de intrare a Kazahstanului pe piața UE. Aceasta presupune, printre altele, realizarea unei rețele de investiții române în Kazahstan și de investiții kazahe în România, mai ales în sectorul energetic.
Kazahstanul se găsește într-o zonă geografică de maximă sensibilitate strategică, acolo unde se întâlnesc interesele Rusiei, Chinei și Turciei, dar unde și SUA, abia retrasă din Afganistan, dorește să fie prezentă. În acest context geopolitic, Kazahstanul poate fi și este de dorit să fie un factor de echilibru și de stabilitate, consideră Adrian Severin.
”Ar fi salutar dacă Kazahstanul ar lua și inițiativa creării unui Commonwealth al celor cinici republici central asiatice ex sovietice, pe linia unui proiect mai vechi promovat de mine în cadrul OSCE. Această structură ar putea juca un rol important în cadrul ordinii mondiale multipolare care se prefigurează”, a mai spus Severin.
Kazahstanul este pe calea construirii unui stat-națiune modern guvernat de lege. Aceasta este o sarcină extrem de dificilă pe care nu o poate îndeplini decât plecând de la tradițiile sale istorice și specificul său cultural. România poate ajuta ca sursă de inspirație, dar nici un model străin de națiune, de guvernare a legii și de organizare democratică, inclusiv cel românesc, nu poate fi copiat, a mai spus ministrul.
Editoriale
Operațiunea specială: Cum SUA sting Lumea Veche