Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Europa: Frigul scumpește gazul

Venirea iernii devine tot mai mult o amenințare pentru Europa de Vest. Prețurile de referință la gazele naturale în Europa au crescut luni dimineața, pentru simplul motiv că temperaturile au început să scadă, după o perioadă lungă de toamnă ”blândă”.
Sputnik
CHIȘINĂU, 14 nov - Sputnik. La hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile la gaze au crescut luni cu până la 5,8%, după ce săptămâna trecută au pierdut 15%. În jurul orei 8:23 a.m., cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare erau în creştere cu 4,2%, până la 102 euro pentru un Megawatt-oră, notează Agerpres.
Firma de prognoze Maxar Technologies LLC estimează că începând cu sfârșitul acestei săptămâni, vremea se va răci în mai multe părți ale Europei, ceea ce va face ca populaţia să utilizeze instalaţiile de încălzire .
În plus, problemele apărute la alte două zăcăminte de gaze din Norvegia vor menţine livrările din această ţară la un nivel limitat, a anunţat operatorul de reţea Gassco.
Cu toate acestea, există o probabilitate ridicată ca Europa să înregistreze temperaturi semnificativ mai mari decât media normală în cursul acestei ierni, potrivit Centrului european pentru prognoze meteorologice pe termen mediu Copernicus. Împreună cu livrările mari de gaze lichefiate, reducerea consumului de către clienţii industriali şi faptul că depozitele de gaze sunt aproape la nivelul maxim, există speranţă că Europa ar putea evita problemele cu aprovizionarea cu gaze în această iarnă, chiar dacă livrările de gaze ruseşti au fost reduse semnificativ.
„Perspectiva pentru iarna 2022/23 a fost ajutată de luna octombrie foarte blândă, cu o cerere de peste 20% sub media normală. Chiar dacă există unele incertitudini cu privire la cantităţile de gaze lichefiate car vor fi disponibile anul următor, acesta este un semnal pozitiv”, susţin analiştii de la Deutsche Bank AG.
Totuşi, mulţi oficiali avertizează că actuala criză este departe de a fi depăşită în condiţiile în care livrările globale de gaze rămân limitate, iar iarna care va veni ar putea să fie una mai grea. Asta face ca pieţele să fie în continuare nervoase cu privire la rezervele limitate, în cazul în care va apărea o întrerupere în aprovizionare sau va apărea un val de frig în lunile următoare.
Editoriale
Summitul discordiei. La ce să ne așteptăm de la întâlnirea G20 din Bali