BUCUREȘTI, 9 nov – Sputnik, Marius Holdean. Prin proiectul adoptat marți de deputați, cu 55 de voturi "pentru", 44 de voturi contra și 37 abțineri, se reglementează închiderea și conservarea grupurilor energetice pe bază de lignit și huilă, închiderea carierelor de lignit și minelor de huilă precum și măsuri de sprijin pentru închiderea și conservarea capacităților de producere a energiei electrice pe bază de lignit și huilă.
Acest lucru înseamnă că România renunţă la unele din capacităţile sale de producere de energie într-o perioadă în care criza energetică se face simţită în toată lumea.
De asemenea, prin aceeaşi lege se instituie măsuri pentru atenuarea consecințelor sociale ale închiderii și conservării capacităților de producere a energiei electrice pe bază de lignit și huilă și a carierelor și minelor aferente, stabilirea surselor de finanțare a măsurilor de ajutor de stat, precum și a măsurilor pentru coordonarea și implementarea procesului de decarbonizare.
Legea mai stabilește înființarea Comitetului Interministerial al Cărbunelui, al Comitetului consultativ și al Grupului de Lucru pentru coordonarea și monitorizarea implementării măsurilor stabilite, precum și posibilitatea repornirii grupurilor energetice închise, prin decizia Guvernului și la propunerea Ministerului Energiei, în situație de criză energetică și în corelare cu măsurile cuprinse în planurile de urgență aferente sectorului energetic.
La fel de grav, prin legea votată marţi se interzice punerea în funcțiune de noi capacități de producere a energiei electrice pe bază de lignit sau huilă, cu excepția capacităților pentru care s-au emis licențe/permise anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, prevede proiectul.
Potrivit actului normativ, huila va fi scoasă din exploatare treptat până cel târziu la 31 decembrie 2032. Executarea lucrărilor de siguranță, a lucrărilor de închidere și de ecologizare a carierelor și minelor se finalizează până la aceeași dată.
Prin hotărâre a Guvernului, sunt stabilite programe de calificare și reconversie profesională privind personalul angajat în centrale electrice pe lignit și huilă pentru a asigura un grad cât mai ridicat de ocupare a forței de muncă disponibilizate ca urmare a măsurilor amintite.
Capacitatea totală instalată de energie electrică pe bază de lignit și huilă care va fi scoasă din exploatare treptat până cel târziu în anul 2032 este de 4920 MW, din care 3780 MW până la sfârșitul anului 2025, se mai arată în proiect.
În vederea înlocuirii capacităților de producție a energiei electrice pe lignit și huilă care vor fi închise și pentru a nu fi pusă în pericol siguranța Sistemului Energetic Național, vor fi realizate noi capacități de producție, mai prevede proiectul.
Constatarea contravenției și aplicarea sancțiunii prevăzute de proiect se fac de către reprezentații împuterniciți ai Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.
USR spune însă că în plină criză energetică, PSD și PNL închid minele din România fără să pună alte capacități în loc
Formațiunea spunea înainte de votul final că forma pe care Coaliția de guvernare o vrea adoptată este mult mai restrictivă decât a cerut Comisia Europeană și a fost asumat de către România în PNRR.
"În timp ce în spațiul public susțin, doar pe vorbe, că își doresc ca România să devină independentă energetic și cu ajutorul cărbunelui, la vot demonstrează exact opusul", a transmis USR.
”Așa cum arată legea acum, PSD și PNL închid capacități de producere a energiei electrice înainte să puna ceva în loc și doar ne spun că "vom face”, dar nu vor să își asume asta prin lege, așa cum USR a insistat. Vom reintroduce astăzi la plen amendamentele USR, cu speranța că PSD și PNL vor avea decența să voteze în interesul României, nu doar al calculelor meschine de partid”, explică deputatul USR Radu Miruță.
AUR a condamnat la rândul său decizia Coaliției PNL-PSD-UDMR și acuză că "ne vom transforma de bună voie într-un stat dependent de importurile de energie" pentru că "Guvernul elimină nişte capacități reale și propune niște capacități potențiale asupra cărora nu își poate asuma răspunderea că vor fi și implementate".
Legea, adoptată deja și de Senat, merge la președintele Klaus Iohannis pentru a fi promulgată.