Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Tariful pentru alimentarea cu apă și canalizare în Chișinău ar trebui majorat la 24 de lei

Tariful pentru alimentarea cu apă și canalizare în Chișinău ar trebui majorat la 24 de lei, susține șefa de la Apă Canal.
Sputnik
CHIȘINĂU, 6 nov - Sputnik. Tariful pentru alimentarea cu apă și canalizare în Chișinău ar trebui majorat la 24 de lei. Acest lucru l-a declarat șeful întreprinderii SA „Apă-Canal Chișinău” Irina Gutnic.
Ea a menționat că furnizorul de servicii de apă este obligat să solicite o ajustare a tarifului pentru a-și alinia costurile cu prețurile pieței. Cu toate acestea, noul tarif, în opinia ei, nu va acoperi toate cheltuielile întreprinderii.

„Chiar dacă vom emite astăzi o cerere de ajustare a tarifului, invocând o creștere a costului energiei electrice, calculele pe care le va face ANRE nu vor acoperi integral costurile suportate de operator”, a spus Gutnic.

Șeful întreprinderii SA „Apă-Canal Chișinău” a mai spus că în condițiile contractelor de credit pe care Apă-Canal Chișinău le-a încheiat cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții în 2013, a fost stipulată condiția revizuirii anuale a tarifului la apă.
„Dacă luăm calculele prevăzute în aceste acorduri, tarifele ar fi trebuit majorate anual cu 30% - 60%, în funcție de nivelul inflației. Potrivit acordurilor, în 2022 tariful ar fi trebuit să fie de minim 23 de lei și 75 de bani", a spus Gutnic.
Societate
Prețurile la produsele agricole au săltat vertiginos în 2022