CHIȘINĂU, 27 oct – Sputnik. În ciuda progreselor spectaculoase din ultimii 20 de ani, un sfert din populația lumii suferă încă de lipsa de apă potabilă, în timp ce schimbările climatice și explozia urbană ameninţă accesul la această resursă vitală, potrivit unui nou raport publicat de ONU pe 24 octombrie.
Realizat de UNICEF, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Banca Mondială, raportul indică faptul că investițiile în facilitarea accesului la apă potabilă trebuie multiplicate de patru ori pentru a atinge acest obiectiv de dezvoltare durabilă în 2030.
Studiul menţionează că eforturile de a îmbunătăţi aprovizionarea populațiilor cu apă potabilă determină progrese pentru sănătatea publică și o scădere enormă a mortalității infantile, menționând cele două miliarde de persoane care au obținut acces la acest serviciu vital în ultimii 20 de ani.
„Pentru toți cei care nu mai trebuie să meargă ore întregi în fiecare zi ducând apa în spate, [apă] adesea nepotrivită pentru consum, randamentul investițiilor, în ceea ce privește sănătatea și productivitatea, este de trei ori mai mare decât cheltuielile din zonele urbane și de șase ori mai mari în mediul rural”, a subliniat noul raport.
Cu toate acestea, observă studiul, acest avans pozitiv rămâne insuficient, inegal și inechitabil, specificând că alte două miliarde de oameni, un sfert din populația lumii, sunt încă lipsite de apă potabilă, cu consecințe tragice. „În fiecare an, un milion și jumătate de oameni, în special sugari și copii, mor din cauza bolilor evitabile cauzate de apă nepotabilă”, atrage atenţia raportul.