Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Deciziile Consiliului Suprem de Securitate în contextul crizei energetice

Consiliului Suprem de Securitate a luat luni seara mai multe decizii în contextul crizei energetice. Iată care sunt acestea.
Sputnik
CHIȘINĂU, 25 oct – Sputnik. Președintele țării, Maia Sandu, a solicitat Guvernului să vină cu un set de acțiuni, obligatorii pentru toate instituțiile publice, de monitorizare continuă și de reducere a consumului de energie electrică, în contextul crizei energetice. O asemenea solicitare a fost făcută în cadrul ședinței din 24 octombrie a Consiliului Suprem de Securitate.
Totodată, Sandu a cerut ca Guvernul să estimeze impactul creșterii prețurilor la energie electrică asupra populației și a mediului de afaceri și să propună măsuri de diminuare a acestuia.
„În mod special, este vorba de impactul asupra păturilor vulnerabile ale societății, dar și asupra întreprinderilor, a căror competitivitate este afectată de creșterea prețurilor la factorii de producere”, se precizează în comunicatul Președinției.
În cadrul ședinței, membrii CSS au analizat situația creată în sectorul energetic al țării unde, din 24 octombrie se înregistrează un deficit de energie electrică. Aceasta vine după sistarea vânzării de curent electric de către Ucraina, în urma distrugerilor semnificative ale sistemului electroenergetic al acestei țări de către Rusia, iar ca efect, regimul de la Tiraspol a anunțat că va diminua livrările de curent electric malului drept al Nistrului, pentru a-și asigura propria cantitate necesară de energie electrică.

„Reprezentanții instituțiilor responsabile de domeniul energetic, dar și cele de securitate, au oferit informații despre situația de pe piața de energie și au descris diverse scenarii de evoluție a lucrurilor, inclusiv riscul ca „Gazprom” să reducă și mai mult sau să stopeze definitiv livrarea de gaze naturale către Republica Moldova. La fel, au fost analizate alternativele de asigurare cu electricitate a populației și a economiei, dar și măsurile ce se impun pentru a reduce impactul crizei energetice. Deficitul de energie electrică poate fi compensat prin achiziții pe alte piețe, dar la prețuri mai mari”, a spus Maia Sandu.

În final, CSS a recomandat Guvernului și Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să intensifice comunicarea cu cetățenii și mediul de afaceri cu privire la necesitatea și metodele de reducere a consumului de energie. De asemenea, Agenția Națională de Reglementare în Energetică va revizui reglementările privind investițiile private în sursele alternative de energie electrică.
Amintim că astăzi, Comisia Națională pentru Situații Excepționale se întrunește în ședință. Premierul Natalia Gavrilița a anunțat că în cadrul ședinței se va decide asupra unor măsuri în contextul crizei energetice.
Politică
Comisia Națională pentru Situații Excepționale se întrunește în ședință