Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Un sfert din țările UE au restabilit comerțul cu Rusia la nivelul lunii februarie

Șase țări membre ale Uniunii Europene au restabilit, la începutul verii, volumul exporturilor și importurilor cu Rusia la nivelul lunii februarie.
Sputnik
CHIȘINĂU, 16 oct - Sputnik. În luna iunie un sfert din țările membre ale Uniunii Europene au restabilit comerțul cu Rusia la nivelul din februarie 2022, potrivit unei analize a datelor colectate de la serviciile naționale de statistică, realizată de RIA Novosti.
Potrivit calculelor RIA Novosti, exportul a șapte țări UE către Rusia la începutul verii a depășit valorile din februarie: acestea sunt Letonia (cu 67%), Slovenia (37%), Croația (28%), Bulgaria (25%), Estonia ( 19%), Cipru (12%) și Luxemburg (7%).
În același timp, importurile de mărfuri din Rusia a urcat peste nivelurile de la sfârșitul iernii în zece state. Acestea sunt Slovenia (4,4 ori), Croația (2,7 ori), Republica Cehă (2 ori), Malta (88%), Spania (46%), Belgia (39%), Luxemburg (22%), Cipru (13%), Estonia (11%) și Bulgaria (10%).
Astfel, Bulgaria, Cipru, Luxemburg, Slovenia, Croația și Estonia au crescut simultan importurile și exporturile față de nivelul acestora din iarnă.
De asemenea, în 18 țări ale UE, în luna aprilie a avut loc cea mai mare scădere a exporturilor către Rusia din punct de vedere valoric, în timp ce Grecia, Danemarca, Irlanda și Suedia au înregistrat un minim în luna mai. Acum, țările europene își măresc exporturile către Rusia. Austria și Grecia au redus decalajul la minimum în iunie față de februarie.
În general, nouă țări UE au înregistrat cea mai mare scădere a importurilor din Rusia în termeni anuali în mai sau iunie. În același timp, 13 țări, în prima jumătate a anului, nu au redus niciodată importul de mărfuri rusești în expresie monetară.
Totodată, în prima jumătate a anului, exporturile de mărfuri din UE către Rusia au scăzut cu 31% - la 28,4 miliarde de euro, de la 41,1 miliarde cu un an mai devreme. Importurile au crescut cu 83% la 121,7 miliarde de euro, de la 66,4 miliarde.
Analize și opinii
Un expert a explicat diferența dintre criza din Ucraina de cea din Caraibe