CHIȘINĂU, 3 oct - Sputnik. În ajunul sezonului de iarnă, care, evident, nu va fi ușor, având în vedere creșterea bruscă a prețurilor la energie, este nesăbuit să lași teatru fără conducător, a declarat, pentru Sputnik Moldova, Constantin Haret, care din 4 octombrie, conform ordinului Ministerului Culturii, nu mai conduce Teatrul Dramatic Rus de Stat “A.P. Cehov” din Chișinău.
În urmă cu o săptămână, conducerea și trupa teatrului au protestat, exprimându-și dezacordul față de decizia Ministerului Culturii de a-l demite pe Haret sub pretextul reformei care se desfășoară în țară. În plus, protestatarii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la soarta viitoare a teatrului: în opinia lor, demiterea lui Haret este primul pas către închiderea teatrului Cehov.
„Acum pentru noi, ca pentru toată lumea, au venit vremuri grele, asociate cu sezonul de încălzire. Ne-am pregătit, am tras o linie de încălzire separată de restul clădirii pentru a încălzi sala și scena. Dacă vine o persoană nouă, va avea nevoie de ceva timp pentru a se înțelege în toate problemele teatrului. … Teatrul rămâne decapitat. Atât din punct de vedere creativ, cât și din punct de vedere managerial”, a spus Haret.
Haret a menționat că i-a adresat o întrebare directă ministrului Culturii – dacă a fost pusă pe hârtie reforma în baza căreia care a fost el demis, dar nu a primit niciun răspuns.
„Din nefericire, în ultima vreme eu tratez cu rezervă reformele, pentru că, după reforme, școlile sunt închise, instituțiile sunt comasate și oamenii rămân fără muncă”, a mai menționat Constantin Haret.
Artistul a spus că personalul teatrului (86 de persoane) a trimis o scrisoare în susținerea sa premierului și președintelui, dar nu a primit niciun răspuns. La fel și mesajul video către Maia Sandu, înregistrat recent de actorii teatrului, a rămas fără răspuns.
Constantin Haret a mai subliniat, în interviul acordat pentru Sputnik Moldova, că în 2019 Teatrul A. P. Cehov a fost cel mai vizitat dintre toate întreprinderile teatral-concertistice teatru din Moldova și încă aduce venituri statului.
La tradiționalul briefing din 29 septembrie, situația din jurul Teatrului „Cehov” a fost comentată și de reprezentantul oficial al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, care a subliniat că multe decizii luate de Chișinău în domeniul culturii „sunt saturate de un context antirusesc”.
„Am atras în repetate rânduri atenția că acum se încearcă să le impună autorităților moldovenești din exterior și, din păcate, multe se reușesc, o agendă antirusească și împing Chișinăul să strâmtoreze manifestarea culturii rusești, limbii ruse, să rupă legăturile culturale și umanitare cu țara noastră”, a spus Zaharova.
Ea a mai precizat că „în acest context, pot fi înțeleși cei care cred că decizia, atât cu privire la teatrul în ansamblu, cât și cu privire la director, vizează de fapt schimbarea conducerii și reformatarea ulterioară a teatrului, al cărui repertoriu în limba rusă nu se încadrează în agenda de integrare europeană a Chișinăului”.